Palánki Ferenc hálaadó szentmisét mutatott be a római Santo Stefano Rotondóban az új hivatásokért

Palánki Ferenc hálaadó szentmisét mutatott be a római Santo Stefano Rotondóban az új hivatásokért

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be október 2-án Rómában, a Santo Stefano Rotondo-templomban a három magyar diakónusért, akiket október 1-jén Kurt Koch bíboros szentelt fel a Szent Ignác-templomban a Magyar Katolikus Egyház számára. A hálaadó szentmisén az újonnan felszentelt magyar diakónusok is szolgáltak.

A limburgi egyházmegyéből való Fabian Bruns, illetve a kölni egyházmegyéből származó Johannes Bruno Frost a papszentelés kegyelmét nyerte el, velük együtt pedig a papi rend diakónusi fokozatába lépett további négy növendék is: Tóth László Gábor, aki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papnövendéke és a Pápai Gergely Egyetem hallgatója, Fülöp Tamás a Győri Egyházmegye, és Solymos András, a Veszprémi Főegyházmegye papnövendéke, továbbá a horvát Ivo Markic Dubrovnikból. A szentelés szertartását Kurt Koch bíboros, volt bázeli püspök, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke végezte.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentbeszéde bevezetőjében hangot adott örömének és háláját fejezte ki a Jóistennek ajándékaiért: azért, hogy létre hívott bennünket, nekünk adva a gyönyörű világot, és hogy képességekkel ruházott fel bennünket arra, hogy alkotásainkkal gazdagítsuk azt. – Annyi mindent szeretnénk megköszönni. Ilyenkor gyakran élünk az örömteli kifejezéssel: „nem győzök hálát adni!” – mondta.

A főpásztor elmélkedésében a megajándékozottságunkból fakadó feladatokra: a hivatásra, küldetésre és a vezetésre irányította a figyelmet.

A legfontosabb, hogy Isten ajándékait továbbadjuk embertárainknak.

 – fogalmazott a püspök, majd a papi hivatás különlegességéről beszélt, amelyben arra hívta meg a most felszentelteket az Isten, hogy a közösséggel, a közösség nevében mutassák be a legszentebb áldozatot, miközben életük áldozatát, életük szentmiséjét is bemutatják. Legyen egész életük egy nagy hálaadás, egy nagy szentmise – mondta Palánki Ferenc.

A Szent Őrzőangyalok emléknapján a kivonulás könyvében olvashatjuk: „Íme, én elküldöm angyalomat, hogy előtted menjen, őrizzen téged az úton, és vezessen el arra a helyre, amelyet neked szántam” (Kiv 23,20). Az angyal küldöttet jelent. Ezen a napon a mi küldetésünket is ünnepeljük – hangsúlyozta a főpásztor, hozzátéve: Isten jóknak és rosszaknak egyaránt adott őrzőangyalt, ami azt jelenti, hogy Ő mindenkit szeret. Az ószövetségi olvasmány arra irányítja a figyelmet, hogy a küldetésünkhöz hozzátartozik az is, hogy elől járjunk.

Aki elől jár, az rendelkezésre áll: ez maga a másokért való élet. A hivatás, a lét, a küldetés tehát arról kell szóljon, hogy másoknak jobb legyen – magyarázta.

Hírdetés

A szentírási mondat a küldött további feladatára szólít fel, mégpedig hogy őrizzük az úton a ránk bízottakat.

Ehhez az kell, hogy Krisztusra figyeljünk, aki átformál bennünket, hogy egyre alkalmasabbak legyünk küldetésünkre – fejtette ki Palánki Ferenc.

Ezután a főpásztor a harmadik, a vezetés feladatára szólított fel: Isten el akar bennünket vezetni saját magához, felhasznál bennünket, diakónusokat, papokat, de minden keresztény embert arra, hogy segítsük egymást rátalálni az ő akaratára.

Amikor Vianney Szent Jánost Ars-ba helyezték, megállt a falu határában, és megköszönte Istennek, hogy rábízott kétszáz lelket. Micsoda felelősség ez! Jézus bennünket is meghívott, hogy az Ő küldöttei legyünk, hogy elől járjunk, segítsünk az úton és vezessünk. Az evangélium ad tanácsot, útmutatást, utasítást arra vonatkozóan, hogy milyen lelkülettel kell végeznünk a szolgálatunkat.

A gyermek alapállapota, hogy állandóan fölfelé, a felnőttekre néz – illusztrálta a szónok, hogy nekünk is állandóan fölfelé, Istenre kell tekintenünk, hiszen ekkor leszünk igazán Isten emberei. Ez legyen az imádságunk tehát:

Palánki Ferenc végül háláját adott a diakónusokért, hogy a Jóisten megszólította és szeretetével szíven találta őket.

Mindannyiunk nevében azt kívánom, hogy szolgálatotok legyen örömteli és ajándék az egész magyar egyház számára! – zárta elmélkedését a főpásztor.

Forrás: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kulcsár Dávid

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »