Ötnapos ülésmaratonra készül az Országgyűlés

Ötnapos ülésmaratonra készül az Országgyűlés

A képviselők egyebek mellett szavaznak a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután 1 órakor. A képviselő két közelmúltban elhunyt társuk, a független Gyenesei István és a szocialista Lajtai István életútja előtt hajtanak fejet. Ezt követően napirend előtti felszólalások, majd interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el.

Az ellenzék egyebek mellett a kegyelmi botrányról, a nyugdíjasok támogatásáról, a vendégmunkások alkalmazásáról, a kórházi adósságokról, a környezetvédelemről, az akkumulátorgyárakról, és Schadl György állítólagos kormányzati kapcsolatairól faggatja a kormányt. A Fidesz–KDNP-sek a többi között a gyermekvédelem felülvizsgálatáról, a bölcsődefejlesztési programról és a családok állami támogatásáról szeretnének többet megtudni.

Hírdetés

A szócsatákat viták követik. Napirendre kerül egyebek mellett a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbítása, amit Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára így indokolt korábban: „A kormány nem korlátlan felhatalmazást kér az Országgyűléstől, a tárgyalt törvényjavaslatban szereplő időkorlát, valamint az Országgyűlés felé fennálló közjogi, politikai felelősséget érvényre juttató tájékoztatási kötelezettség egyértelműen biztosítja a parlamenti kontroll érvényesülését.”

Kedd reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi meg a munkát az Országgyűlés. Ezeket követően más előterjesztések mellett a képviselők asztalára kerül a digitális állam, a jogalkotási törvény és az online csalások elleni fellépés új szabályozása.

Szerda délelőtt fél 11-től határozathozatalokkal folytatják a munkát a parlament tagjai, akik az előbb említett indítványokat szavazzák meg, illetve döntenek a szocialista Molnár Zsolt mentelmi ügyéről is. A voksolások után egyebek mellett munkavédelmi, közlekedési, egészségvédelmi, oktatási és bűnüldözési témájú előterjesztéseket vitatnak meg. Napirendre veszik a 2025-ös év Klebelsberg Kunó emlékévvé és Jókai Mór emlékévvé nyilvánításáról szóló indítványokat is.

Csütörtök reggel 9 órától a többi között az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel, a mezőgazdasággal és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatokat beszélik meg, majd április 15-én, hétfőn napirend előtti és utáni felszólalások, valamint kérdések és azonnali kérdések hangoznak el, továbbá akkor vitatják meg az ellenzék gyermekvédelmi javaslatait.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »