Öt hónap késéssel megérkezett az ENSZ segélyszállítmánya a földrengés sújtotta Szíriába

Öt hónap késéssel megérkezett az ENSZ segélyszállítmánya a földrengés sújtotta Szíriába

2023. 06. 23.

Megérkezett pénteken az ENSZ első segélyszállítmánya Aleppón keresztül a földrengés sújtotta északnyugat-szíriai Idlebbe több mint négy hónappal a pusztító természeti katasztrófa után.

Helyi források szerint tíz teherautó érkezett a térségbe. Ez az első segélyszállító konvoj, amely a kormányzat ellenőrzése alatt álló országrészből elérte az iszlamisták kezén lévő területet a februári pusztító földrengés óta.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinációs irodájának (OCHA) szóvivője elmondta, a szállítmány humanitárius segélyt tartalmaz.
A segélyszállítmányokat szoros ellenőrzés alatt tartja a térséget uraló Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) nevű iszlamista fegyveres szervezet. A HTS korábban megakadályozta a segélyek bejutását a földrengés sújtotta területre.

Hírdetés

Február elején rázta meg 7,8-es erősségű földrengés Törökország és Szíria határvidékét, a katasztrófában több mint 50 ezer ember vesztette életét.

A tizenkét éve húzódó belső konfliktus Szíriában jócskán megnehezíti a segélymunkások dolgát. A földrengés utáni napokban érkeztek hírek arról, hogy az Idleb régiót uraló, többnyire radikális iszlamista szervezetek nem akarják beengedni a segélyeket a szíriai kormányerők ellenőrizte területről.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »