Egy orosz atomrobbantás az űrben egy évig blokkolhatja az alacsony Föld körüli pálya használatát

Egy orosz atomrobbantás az űrben egy évig blokkolhatja az alacsony Föld körüli pálya használatát

Egy esetleges nukleáris robbanás az űrben veszélyt jelentene a műholdakra – jelentette ki John Plumb, az Egyesült Államok űrpolitikáért felelős védelmi államtitkára egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Az ilyen forgatókönyvekkel kapcsolatos aggodalmak azután erősödtek meg, hogy Oroszország április 24-én megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely tiltja a nukleáris fegyverek űrbe telepítését.

Plumb ismertette a kongresszus előtt a nukleáris fegyverek űrben való lehetséges alkalmazásának következményeit.

Több elemző úgy véli, hogy egy megfelelő nagyságú és alkalmas helyen végrehajtott (nukleáris) robbanás az űrben egy időre használhatatlanná tehetné például az alacsony Föld körüli pályát”

– mondta Plumb a Defense One szerint.

Az alacsony pálya 2000 km-es magasságig terjed. Nemcsak az ISS-hez hasonló, emberek által ideiglenesen lakott űrállomások mozognak rajta, hanem a legtöbb Földet megfigyelő műhold is, beleértve a kémkedésre, megfigyelésre vagy kommunikációra szolgáló műholdakat, mint például az Iridium műholdak vagy a Starlink konstelláció.

Plumb írásos nyilatkozatában közölte, hogy Oroszország megpróbálja korlátozni az Egyesült Államok űrbeli képességeit. A műholdellenes rendszerekbe történő beruházásai állítólag azt célozzák, hogy ellensúlyozzák azokat az amerikai előnyöket, amelyeket a műholdak alkalmazása jelent a katonai hadműveletek irányításában.

A republikánus Mike Turner tudni akarta, hogy meddig nem lehet használni az alacsony Föld körüli pályát. Erre Plumb azt válaszolta:

Meggyőződésem, hogy ez lehet akár egy év is.”

Hírdetés

Plumb megjegezte, hogy Oroszország már korábban is hajtott végre kibertámadásokat a műholdas kommunikációs rendszerek ellen, és többször felülírta a GPS-adatokat is.

Oroszország nyilatkozataiban és tettei révén is megmutatta, hogy az oroszok ellenfeleinek szolgáltatásokat nyújtó kereskedelmi műholdakat potenciális célpontoknak tekinti”

– áll a szövegben.

A dokumentum egy új orosz rendszerre is figyelmeztet:

Oroszország egy aggasztó műholdellenes rendszert is fejleszt, amely egy új, nukleáris eszközt hordozó műholdhoz kapcsolódik. Ez a képesség veszélyt jelenthet a világ minden országa és vállalata által üzemeltetett műholdakra, valamint azokra a létfontosságú kommunikációs, tudományos, kereskedelmi, meteorológiai és nemzetbiztonsági szolgáltatásokra (amelyek ezeket a műholdakat használják), amelyektől mindannyian függünk”.

Az alacsony Föld körüli pályát azért használják széles körben, mert a műholdak feljuttatásához kisebb teljesítményű hordozórakétára van szükség. A távközlési műholdak esetében ez lehetővé teszi az adatok szélesebb sávszélességű továbbítását is, és működésükhöz kevesebb energiára van szükség.

Plumb nem részletezte, hogy az orosz műhold milyen magasságban fog működni, de hangsúlyozta, hogy a veszély nem azonnal fenyeget.

Orosz vétó

A nukleáris fegyverek űrbe történő telepítésével kapcsolatos aggodalmak azonban tovább nőttek, miután Oroszország megvétózta a Biztonsági Tanács határozatát, amely fenntartotta volna a nukleáris fegyverek űrbe történő telepítésének tilalmát.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten hasonlóan fogalmazott:

Hallottuk Putyin elnököt nyilvánosan kijelenteni, hogy Oroszországnak nem áll szándékában nukleáris fegyvereket telepíteni az űrbe. Ha ez így lenne, Oroszország nem vétózta volna meg ezt a határozatot”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »