Osztrák dohogások a mohi atomerőmű bővítése miatt

Osztrák dohogások a mohi atomerőmű bővítése miatt

Mohi atomerőmű egy újabb blokkjának tervezett beindítása kritikát váltott ki Ausztriában.

Leonore Gewessler osztrák klímaügyi miniszter úgy látja, hogy az atomerőmű tervezett bővítése az ukrajnai háború miatt kockázatot jelent.

Ausztriában már korábban döntöttek arról, hogy nem indítják be a már elkészült atomerőművet. A mohi létesítmény 200 kilométerre található Bécstől, a szlovák-osztrák határtól pedig alig 100 km-re van.

Hírdetés

Gewesssler mellesleg elavult energiaforrásnak nevezte az atomerőműveket, amelyek már önmagukban veszélyforrások, ezeket a szomszédságban zajló háború még tovább növeli.

Néhány osztrák kormánytól független civilszervezet, elsősorban a Global 2000 a bővítés körüli korupciós ügyek és „homályos beruházások” miatt is dohog és szigorú lépéseket követel.

Nem csak az osztrák kritika miatt van gond Mohi körül. A bővítésre eredetileg 3 milliárd euróval számoltak, de most úgy tűnik, ennek a kétszeresére, mintegy 6 milliárd euróra lesz szükség. Az állam részesedése 34 százalék, a részvények többségét a Slovak Power Holding ellenőrzi. Ennek a fele az olasz Enel, a másik fele a cseh Daniel Křetínský és a szlovák Patrik Tkáč energetikai és ipari holdingjának a birtokában van.

A harmadik blobb befejezését követően Szlovákia villanyáramexportőr lehet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »