Orvosok figyelmeztetnek: Megnőtt a gyógyszermérgezéssel kórházba kerülő gyerekek száma!

Orvosok figyelmeztetnek: Megnőtt a gyógyszermérgezéssel kórházba kerülő gyerekek száma!

A pozsonyi gyermekkórház (NÚDCH) orvosai közölték, hogy az utóbbi napokban a megnövekedett azon gyerekek száma, akik gyógyszermérgezéssel érkeztek a sürgősségi osztályukra!

A kórház sürgősségi osztályára a múlt héten négy gyermeket szállítottak, akiket paracetamol tartalmú gyógyszerek és más készítmények kombinációjával kábítottak el. „A paracetamol-mérgezés annyiban veszélyes, hogy kezdetben nem feltétlenül jelentkeznek a tünetek, de 24 óra elteltével kialakulhatnak, és ekkor a máj tartósan károsodhat” – mondta Jakub Gécz, a sürgősségi osztály orvosa. A tünetek közé a hasfájás, hányinger, hányás tartoznak. A szakértők hozzátették, hogy a gyerekek néha más hatóanyagokkal, például koffeinnel együtt szedik a paracetamolt, amikor is fennáll a koffeinmérgezés veszélye, és a gyors szívdobogást, szédülést, görcsöket, tudatzavarokat és egyéb tüneteket tapasztalnak.

Hírdetés

Az ilyen mérgezések egyre gyakrabban fordulnak elő, az orvosok már 12 éves kortól fogadtak pácienseket, akik azzal a szándékkal szedték be a gyógyszereket, hogy kárt okozzanak magukban, hozzátették azonban, hogy a múltban átlagosan havonta egyszer érkeztek páciensek ezzel a problémával.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »