Oroszország tartja az ezüstérmét az olajpiacon

Oroszország tartja az ezüstérmét az olajpiacon

A friss adatok szerint Oroszország februárban is a világ második legnagyobb olajkitermelője volt, amivel már sorozatban 10 hónapja tartotta az ezüstérmét.

Közben egy elemzői vélemény szerint közelít a 75 dolláros hordónkénti olajár – írja az Origo.

A Joint Petroleum Statistics Initiative (JODI) nevű szervezet friss adatai szerint Oroszország februárban is a világ második legnagyobb olajkitermelője volt, napi 9,398 millió hordós kibocsátással. Ezzel Oroszország sorozatban 10 hónapja tartja a globális ezüstérmet – írja az RT.com.

Az adatok alapján az Egyesült Államok volt a globális éllovas, míg a harmadik helyre Szaúd-Arábia futott be. 

Az orosz sorozat egyébként igen erős, ugyanis bár tavaly áprilisban az ország visszacsúszott a harmadik helyre, előtte több mint egy évig uralta a második helyet.

Hírdetés

A JODI számításai szerint az orosz olajkitermelés februárban 0,7 százalékkal csökkent januárhoz képest, míg az amerikai kibocsátás 6,5 százalékkal napi 10,364 millió hordóra zsugorodott. Szaúd-Arábia kitermelése közben 10,5 százalékos havi csökkenés mellett napi 8,1147 millió hordó volt.

Az olajfinomítás tekintetében viszont egyedül az orosz aktivitás bővült februárban a dobogós országok közül. Az orosz növekedés 5,3 százalékos volt, míg az amerikai aktivitás 13,3 százalékkal, a szaúdi pedig 2,6 százalékkal zsugorodott.

A fentiekkel párhuzamosan egy ismert olajpiaci szakértő, Dan Yergin úgy nyilatkozott, akár a 75 dolláros hordónkénti olajár is reális lehet egy éven belül. Az IHS Markit alelnöke a CNBC-nek közölte,

ahogy a világgazdaság talpra áll a oronavírus-járvány gazdasági hatásaiból, reális lehet a 60-75 dollár hordónkénti árfolyam.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj határidős jegyzése 66 dollár fölött, míg az amerikai WTI olaj 61 dollár fölött mozgott – mindkét olajár 1,5 százalék körüli mínuszban állt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »