Óriási viták várhatóak az EU-csúcson

Óriási viták várhatóak az EU-csúcson

Óriási viták várhatók a ma kezdődő EU-csúcstalálkozón, ahol ismét Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása lesz a középpontban, miután Magyarország decemberben megvétózta azt az 50 milliárd eurós támogatást Ukrajnának, amelyet az EU hitelből biztosítana. Magyarország néhány napja egy kompromisszumos megoldást is megfogalmazott, viszont úgy tudni, azt nem akarják elfogadni.

„Beszélnünk kell Ukrajna további támogatásáról” – közölte az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Josep Borrell a védelmi miniszterek tegnapi találkozója előtt hangsúlyozta: az uniónak meg kell mutatnia, hogy elkötelezett Ukrajna mellett.

„Ukrajnának sürgősen lőszerekre van szüksége, hogy kiegyenlíthesse az aránytalanságokat a tűzképességében. Ezt a hiányt ki kell töltenünk. Tisztáznunk kell, hogy hol tartanak a katonai támogatásra vonatkozó ígéreteink” – mondta Josep Borrell. Vagyis a brüsszeli bürokraták már a ma kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt egyértelművé tették: továbbra is mindenáron támogatnák Ukrajnát, azaz kitartanak a fegyverszállítások és az pénzügyi segítség mellett – akár hitelből is.

Hírdetés

Orbán Viktor a legutóbbi, decemberi csúcstalálkozón próbálta meg­győzni a tagállamokat, hogy nem a közös uniós adósság a megoldás. A miniszterelnök a vétó után azt mondta, nem több pénzt – 50 milliárd eurót – kell küldeni a háborúra, hanem béketárgyalásokat kellene kezdeni.

A magyar kormány néhány napja egy kompromisszumos javaslatot küldött az Európai Uniónak, amely szerint kész jóváhagyni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjék-e a pénzt vagy sem.

Az EU elutasítja a magyar kompromisszumos javaslatot – erről a Reuters írt egy névtelenséget kérő magas rangú uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki azt mondta: az évenkénti szavazás az ukrajnai kifizetés folytatásáról nem elfogadható több más tagállamnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »