Szijjártó Péter: A NATO átlépte a vörös vonalat. Magyarország nem járul hozzá a NATO 100 milliárd dolláros háborús támogatásához

Szijjártó Péter: A NATO átlépte a vörös vonalat. Magyarország nem járul hozzá a NATO 100 milliárd dolláros háborús támogatásához

A NATO-főtitkár öt év alatt 100 milliárd dolláros katonai hozzájárulással kívánja támogatni Ukrajnát az Oroszországgal szembeni háborúban. Ezt az összeget a tagállamoktól szeretné begyűjteni. Magyarország ehhez Szijjártó Péter szerint nem fog hozzájárulni.

„A béke egyre távolabbinak tűnik Európának, hiszen a NATO öles léptekkel haladt a korábban közösen megrajzolt vörös vonalak átlépése irámyába. Amellett, hogy a NATO az Ukrajnának szánt fehyverszállításokat és a katonák kiképzését az eddigieknél szorosabban akarja koordinálni, most már 100 milliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba. A NATO-főtitkárának erre vonatkozó javaslata első olvasatra kedden érkezett meg a tagállamokhoz. Azaz, hogy hogyan akarja összegyűjteni a tagállamoktól ezt az összege”  

– mondta el Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint ennek a 100 milliárdnak öt év alatt kellene összegyűlnie,

„ami azt jelenti, hogy a NATO-ban a háború legalább 5 éves elhúzódásával számolnak, ez pedig tudjuk, hogy micsoda kockázatot jelent. Minden egyes háborúban töltött nap a háború fizikai és földrajzi továbbterjedésének kockázatát hozza magában.”  

A magyar álláspont a miniszter szerint világos: a csatatérenk nincsen megoldás.

Hírdetés

„A csatatéren halottak vannak és pusztítás. Megoldás kizárólag a tárgyalóasztal körül jöhet létre. Ennek a háborúnak nincsenek, nem lehetnek győztesei, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak. Halottak vannak és pusztítás van. Mi maygarok nem akarunk részt venni a NATO közös fegyverszállítási és ukrán katonák kiképzésére irányuló műveleteiben. Mindehhez nem is akarjuk odaadni a magyar adófizetők foritjait. Mi a következő hetekben ezen javaslatok tárgyalása során továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy Magyarország kimaradhasson ebből az őrületből, a fegyverszállításokból, az ukrán katonák képzéséből és a 100 milliárdnak az összegyűjtéséből”  

– vázolta a hivatalos magyar álláspontot a magyar diplomácia vezetője.

Mint elmondta, „nekünk, a magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága az első. A biztonságot garantálni csak úgy lehet, ha Magyarország kimarad a háborúból. Látahtjuk a világháborús, a nukleáris, atomháborús előkészületeket.”

Egyúttal az EP-választásokon való részvételre szólított fel.

„Ezt az őrületet csak úgy lehet megállítani Európában, ha június 9-én békepárti politikusokat küldünk az EP-be. A béke színe a narancs, a béke neve pedig a Fidesz. Szijjártó Péter arra kérte a választópolgárokat, hogy segítsék Magyarországot, hogy kimaradhasson a háborús őrületből.”  

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »