Orbán Viktor: példátlan büntetést kapott Magyarország az Európai Bíróságtól

Orbán Viktor: példátlan büntetést kapott Magyarország az Európai Bíróságtól

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában az Európai Bíróság által Magyarországra kirótt büntetésről, a választások következményeiről és az ukrajnai háborúról is beszélt.

Az Európai Bíróság Soros György tervét hajtja végre, azzal, hogy a súlyos pénzbírságot szabott ki Magyarországra – nyilatkozta Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, hogy ennek ellenére sem változtat a migránsokkal kapcsolatos álláspontján, és olyan megoldáson töri a fejét, ami Brüsszelnek jobban fog fájni, mint a büntetés Budapestnek.

Arról is beszélt, hogy a Magyarországnak járó uniós források nagy részét már meg tudta szerezni. Úgy fogalmazott: „a nekünk járó 22 milliárdból már 12-öt sikerült hazahoznom.” A kormányfő kemény szavakkal bírálta a brüsszeli bürokratákat, akik szerinte már a választások előtt meghozták a Magyarországot elmarasztaló döntésüket. Azt hangoztatta, hogy ha a pénzbírságról szóló ítéletet a választások előtt látott volna napvilágot, akkor a Brüsszel által pénzelt ellenzék még rosszabb eredményt ért volna el.

Hírdetés

Orbán Viktor beszélt a NATO főtitkárral folytatott tárgyalásairól is. Nagyon fontosnak, sőt történelminek nevezte a Jens Stoltenberggel kötött megállapodást. Mint mondta Magyarország kiemelkedően jól teljesít a szövetségben. Példaként említette, hogy mintegy 1300 magyar katona szolgál különféle NATO missziókban és Magyarország több közép-ázsiai, valamint afrikai államban is NATO összekötő szerepet játszik. Azonban a szövetség 32 tagállamából 31 úgy gondolja, hogy az ukrajnai háborút Oroszország legyőzésével kell befejezni. A magyar kormány viszont ezt tévedésnek tartja és ki akar maradni a háborúból.

A kormányfő elmondása alapján az Ukrajnával kapcsolatos NATO tervek a következőek. A szövetség maga akarja intézni Kijev katonai támogatását, amihez három támaszpontot tervez létrehozni az Ukrajnával határos országokban. Ezen felül pénzt gyűjt az ukránoknak és kiképzi a katonáikat. Magyarország azonban egyikben sem akar részt venni – hangsúlyozta a kormányfő. Jens Stoltenberg megértette Orbán Viktor álláspontját és garanciákat adott arra, hogy nem kell a tervek semelyikében sem részt vennie Budapestnek. „Cserében megígértük, hogy Magyarország nem fogja megvétózni a szövetség egyik Ukrajnával kapcsolatos elképzelését sem” – közölte a kormányfő.

Az Európai Parlamenti választásokról szólva azt mondta, hogy a Fidesz győzelme megerősítette a kormány eddigi politikáját. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt egy új, jobboldali frakció létrehozására az Európai Parlamentben azt válaszolta, hogy mérsékelten reménykedik. Úgy vélte ehhez a két legerősebb jobboldali politikusnak, a francia Marine Le Pennek és az olasz Giorgia Meloninak kellene megállapodnia egymással. Amennyiben létrejönne a kettejük szövetsége, úgy a Fidesz szívesen csatlakozna hozzájuk, és ezzel létre is jöhetne az Európai Parlament második legnagyobb frakciója. Ez Orbán Viktor szerint egyben az általa régen várt európai jobboldali fordulatot is jelentené.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »