Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az európai békéről tárgyal Kijevben

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az európai békéről tárgyal Kijevben

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel azt írta: a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is.

A kormányfő Facebook-oldalán Kijevből közzétett fotója alá azt írta: „A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.”

A miniszterelnök már az uniós elnökség kezdete előtt, múlt héten Párizsban is arról beszélt az M1-nek adott interjúban, hogy a béke megteremtése a soros elnökség egyik legfőbb célkitűzése.

„Magyarország nem foglalkozik se Ukrajnával, se Oroszországgal, Magyarország a békével foglalkozik. Magyarország nem egyik vagy másik ország ellen van, hanem a háború ellen van, a háborút akarjuk megállítani, ezért számunkra a legfontosabb célkitűzés, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen, és ne haljon meg több ember”  

Hírdetés

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bár hivatalos formában Orbán Viktor 2012-ben utazott legutóbb az ukrán fővárosba, Volodmir Zelenszkijjel több nemzetközi eseményen is folytatott már megbeszéléseket. Legutóbb például ő maga lépett oda az ukrán elnökhöz múlt csütörtökön Brüsszelben.

Volodimir Zeleszkij legutóbb az X-en írt arról, hogy gratulál Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez. Úgy fogalmazott: „miközben az EU felé vezető úton halad előre, Ukrajna kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez és megerősíteni Európát.”

Congratulations to Hungary on taking over the Presidency of the EU. I wish @HU24EU effectiveness in promoting our shared European values, goals, and interests. While advancing on its path to the EU, Ukraine is ready to contribute to these efforts and strengthen our Europe. — Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 1, 2024

Orbán Viktor és Volodimir Zeleszkij találkozójáról az elsők között számolt be a The Guardian. A brit lap azt írta: a megbeszélések előfeltétele az volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben ezekről megállapodás született, ezt sikerként fogják bejelenteni a felek – fogalmaz a londoni lap.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »