Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei Mészáros Richárd2024. 07. 04., cs – 16:50

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint.

Az EEA az Európai Bizottsággal együttműködve minden évben megvizsgálja az EU-n belüli fürdővizek minőségét, hogy felmérje, fennáll-e a veszélye annak, hogy a fürdőzők vírusoktól vagy baktériumoktól megbetegedhetnek. A jelentés 22 081 helyszínre terjed ki az EU-ban, valamint Svájcban és Albániában.

Hírdetés

A vizsgálat során Horvátországban a part menti vizek 99,1 százalékát minősítették kiválónak, ami a 894 fürdőhelyből 886-ra vonatkozik. Szinte mindenütt megtalálhatók a Kék Zászló minősítésű strandok, amelyek garantálják a kiváló vízminőséget és a környezettudatos strandkezelést. A Kék Zászló minősítés olyan kritériumok alapján kerül kiosztásra, mint a víz tisztasága, a biztonság, a szolgáltatások és a környezetvédelem.

Horvátország szárazföldi partvonala 1778 kilométer hosszú, a szigeteké további 4057 kilométer Isztriától Dalmáciáig. A horvát tengerpart 1244 szigetből, kisszigetből és zátonyból áll, sajátosságuk, hogy számtalan öblöt, kisöblöt, strandot, barlangot, sziklát, szakadékot rejtenek.

A tengerparti kiváló vízminőség hozzájárul a régió turisztikai vonzerejéhez – hangsúlyozza közleményében a Horvát Idegenforgalmi Közösség.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »