Orbán Kijevig ment a pofonért: Zelenszkij tanácsadója primitívnek nevezte a javaslatát

Orbán Kijevig ment a pofonért: Zelenszkij tanácsadója primitívnek nevezte a javaslatát

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó "egyszerűnek és primitívnek" nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnöknek kifejtett keddi tűzszüneti javaslatát. A tanácsadó szerint Oroszország "furcsa közvetítőkön" keresztül könyörög, hogy ne érje támadás a területét, miközben további erőforrásokat csoportosít a határhoz egy újabb Ukrajna elleni támadás érdekében.

– Arról van szó, hogy Oroszország szeretné biztosítani, hogy Ukrajna ne tudjon csapást mérni a hátországára akkor, amikor erőforrásokat vonnak a határvidékre – ezt írta Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó X-csatornáján szerdán, kifejtve véleményét arról, hogy szerinte mi áll a külföldi közvetítők ukrajnai háború beszüntetéséről szóló javaslatainak hátterében.

Ahogyan arról beszámoltunk, Orbán Viktor kedd reggel érkezett Kijevbe, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkijjel. A találkozó legfontosabb témái között voltak a béke megteremtésének lehetőségei és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései. Magyarország miniszterelnöke "nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében" (vajon ki tud ezek közül akár egyet is megnevezni? – a szerk.), ugyanakkor megosztotta azt a véleményét Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

Orbán a közös sajtótájékoztatón közölte, hogy azt kérte Ukrajna elnökétől, "fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat". "Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl" – fogalmazott a magyar kormányfő.

"Rendkívül érdekes javaslatok: Ukrajna azonnal és egyoldalúan szüntesse be a tüzet (szarkazmus). Különösen természetesen az, hogy megállítsuk a nagy hatótávolságú pusztító fegyverekkel végrehajtott csapásokat, különösen az oroszok által megszállt területeken és Oroszország határ menti területein" – jegyezte meg Podoljak (az elnöki tanácsadó nem írta le Orbán Viktor nevét, de az ukrán sajtó szerint is az ő javaslatára utalt).

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország eközben továbbra is folytathatja a csapásokat, ahogyan azt Szergej Lavrov többször is kijelentette, "ragaszkodva ahhoz, hogy még a tárgyalási folyamat megkezdése esetén sem fogja senki leállítani a támadásokat Ukrajna területén".

Hírdetés

Egészen egyszerű. Oroszország furcsa közvetítőkön keresztül szó szerint könyörög a tilalomról szóló informális határozat visszaállításáért… Ukrajna védekező csapásaival szemben – fejtette ki véleményét az ukrán elnöki tanácsadó, aki ennek célját abban látja, hogy mialatt az orosz erők egy újabb nagyszabású támadás előkészítése céljából továbbra is csendben összpontosítsák az erőforrásokat a határvidéken, ne veszítsenek légvédelmi eszközöket és felszereléseket. "Egyszerű és primitív. Nagyon egyszerű, és még annál is primitívebb" – fogalmazott.

– A kérdés költői: hogyan lehet megérteni azokat az embereket, akik részt vesznek egy olyan kampányban, amely egy támadás alatt álló országot egyoldalú tűzszünetre kényszerít… És ami a legfontosabb: komolyan gondolják-e ezeket a javaslatokat, és valóban a háború végéhez vezetnek-e? – zárta gondolatait Mihajlo Podoljak.

Extremely interesting proposals: #Ukraine should immediately and unilaterally cease fire (sarcasm). Especially, of course, to stop strikes with long-range weapons of destruction and especially on Russian-occupied territory and border areas of #Rf. Rf can continue to strike (as…

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) July 3, 2024

(Index nyomán)

Korábban írtuk: 

Hát persze hogy elutasította Zelenszkij Orbán tűzszüneti javaslatát – de ez csöppet sem zavarja a fideszes propagandistákat

A kijevi békemisszió eredménye: annyi ukrán iskolát nyitunk, amennyi szükséges!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »