Orbán kiadta az utasítást: valahonnan gyorsan vakcinát kell hozni

A Magyar Közlöny csütörtök kora délután egyetlen határozattal jelent meg, méghozzá a COVID-19 oltóanyagok további beszerzéseiről.

Az Orbán Viktor által jegyzett utasítás szerint a Kormány

 • egyetért azzal, hogy szükséges az  Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése;
 • a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a  biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg.
 • A miniszterelnök arra szólította fel Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy tegye meg a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket, illetve Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy biztosítsa az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból a szükséges forrásokat.

  Hírdetés

  Egyébként a határozatban sem határidő, sem konkrét összeg nem szerepel. 

  A kormány szerint lassú az EU

  Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ugyanis a kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást. A nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását.

  Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. December 26. és január 12. között négy Pfizer-vakcina és egy Moderna-vakcina szállítmány érkezett hazánkba, az eddigi szállítmányokkal összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett, amelynek nagy részét már beoltották a kórházi oltópontokon és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »