Ön hány forintos benzinnél tenné le a kocsit?

Ön hány forintos benzinnél tenné le a kocsit?

Egy friss felmérés szerint, ha piaci áron kellene tankolni, akkor minden második magyar autós egészen biztosan komolyan meggondolná, hogy kiszállna az autójából.

A G7 a Reacty Digital piackutatóval közösen, ezer fős válaszadói mintával készített felmérést, amely nem, életkor, iskolai végzettség és régió szerint is reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra. A kérdőívet a VeVa (Véleményem Van) lakossági panel felhasználói töltötték ki.  

Ezt a kérdést tették fel: 

Ha autóval közlekedik, milyen üzemanyagár mellett hagyna fel/csökkentené jelentősen az autó használatát? 

Hírdetés

 Az autósok 32 százaléka mondta azt, hogy már 600 forintos literenkénti benzinárnál is lényegében kiszállna az autóból, 700 forint felett pedig további 18 százalékuk döntene a leállás mellett.  

Márpedig a Holtankoljak.hu szerint péntektől a 95-ös benzin átlagos ára 770 forint körül alakul literenként, a gázolaj átlagára pedig 810 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy ha nem lenne a 480 forintos ármaximálás, akkor minden második autós egészen biztosan komolyan meggondolná, hogy lerakja az autóját. 

Elég erősnek mutatkozik viszont az a réteg, amely mindenképpen autózik, ártól függetlenül is. Összességében az autós válaszadók 24 százaléka ilyen, őket a 900 forint feletti, sőt semmilyen ár sem tántorítja el. 

Arányuk nem meglepő módon illeszkedik a jövedelmi viszonyokhoz: a havi 300 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők 29 százaléka érzéketlen az áremelésre. 

Országos átlagban az autósok 50 százaléka mondta azt, hogy ha valamiért fel kellene hagynia az autózással, akkor biciklire is felülne. 

További szempontok és részletek itt olvashatóak. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »