Olcsóbbá válhatnak a napelem telepítések egy új fejlesztésnek köszönhetően

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Amerikai és kanadai kutatók olyan megoldással álltak elő, amelyekkel az állatgazdaságokban használt kerítéseket alakíthatják napelemtartó szerkezetekké – számol be a PV Magazine. „Ez talán a legalacsonyabb költségű megközelítés az állványozáshoz” – mondta a csapat tagja, Joshua M. Pearce. A szakértő szerint a mezőgazdasági kerítéseket felhasználva az állványozás lényegében ingyenes. A kutatók három fő kerítéstípust írtak le: az elsőnél a kerítés fő oszlopok között helyezkedik el, és drótok tartják a léceket; a másodiknál az oszlopokra drótot vagy hálót rögzítenek; a harmadiknál pedig előre gyártott hálót használnak. A struktúrákban jellemzően nagy szakítószilárdságú acélhuzalokat használnak. Annak megállapításához, hogy egy meglévő kerítés alkalmas-e a napelemek telepítésére, először fel kell mérni annak ellenállóságát. Többek között az oszlopok anyagával, méretével és játékával, illetve a kerítés magasságával is számolni kell. A kutatók a felméréshez egy nyílt forráskódú, az Egyesült Államokra vonatkozó szélterhelés-kalkulátort is segítségül hívtak.

A szakértők egy sor helyszíni tesztet végeztek három, a kínai székhelyű JinkoSolar által gyártott Cheetah HC 72 M monokristályos PERC panellel. A csapat szerint a telepítést két ember gyorsan elvégezte, egyetlen modul felszerelése hét percet és négy gyorskötözőt igényelt. Egy sor szimulációt is végeztek a meglévő mezőgazdasági kerítések utólagos felszerelése, többek között a juh-, kecske-, sertés-, tehén- és alpakafarmokat is bevontak.

Hírdetés

Megállapították, hogy a javasolt megközelítésen alapuló napenergia-projektek gazdaságilag életképesek lennének az Egyesült Államokban. A számítások alapján, ha a modulok teljesítménye 250 és 500 watt között mozog, akkor egy meglévő kerítés állványzatként való felhasználásának a költsége kevesebb mint egy penny wattonként. A szakértők kiemelték, további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy globálisan milyen előnyökkel járhat a hasonló megközelítés.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »