Olaszfaluban megemlékeztek a 77 évvel ezelőtti sortűzben elhunytakról

Olaszfaluban megemlékeztek a 77 évvel ezelőtti sortűzben elhunytakról

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban az 1945. március 23-án kivégzett 37 ártatlan lakosra. A 77 éve végrehajtott sortűzben fiatal férfiak, családapák estek áldozatul, egy félreértés révén.

Az évforduló alkalmából megemlékező szentmisét mutatott be Dékány Árpád Sixtus emeritus apát, plébános. Prédikációjában arról beszélt, milyen fontos a közösségnek, hogy ezen a napon évről évre méltó módon tudjanak megemlékezni hőseikről, imádkozni azokért, akiket az önkény, a rosszindulat halálba küldött, és azokért is, akik ellenük cselekedtek.

Az elhunytak sorsa tiszteletet ébreszt, embertársaink iránti alázatra tanít és egyetemes erkölcsi értékekre irányítja a figyelmet, évtizedek távlatából is. A méltó emlékezés terén Olaszfalu példát mutat, miként az egymás iránti szeretetben – mondta a koszorúzás előtt elhangzott beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Hírdetés

A megemlékezésen egyesével felolvasták a sortűzben elhunytak nevét – közben egy-egy szál virágot helyeztek az áldozatok nevét őrző emlékműve elé.

Az eseményen részt vettek többek közt a Zirci Országzászló Alapítvány és a Magyar Tartalékosok Szövetségének képviselői.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »