Oktatási miniszter: ha lehetséges, már február 8-án újranyitnánk az iskolákat

Minél hamarabb, ha a járványhelyzet függvényében ez lehetséges, akár már február 8-án újranyitnánk az iskolákat – nyilatkozta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a Hotnews portálnak.

A diákok január 11-áig vakáción vannak, utána az első félév utolsó hetei következnek, online oktatással. A két félév közti vakáció január 30-február 7. között lesz. Február 8-án kezdődik a második félév.

A miniszter szerint elsőként az óvodákat nyitnák meg, illetve az iskolákban az 1-4. osztályosok, valamint az országos vizsgákra készülő osztályok kezdhetnének járni ismét a fizikai órákra. Az iskolák újranyitásának egyik feltétele a miniszter szerint az oltáskampány lefolyása – ám arra a pontosító kérdésre nem akart válaszolni, hogy az iskolákban dolgozók beoltásától tennék-e függővé az iskolák újranyitását.

Hírdetés

A miniszter a portálnak még elmondta: az iskolák újranyitására vonatkozó döntést január második felében hozzák majd meg.

A Tanulók Országos Tanácsa hétfőn azt kérte az oktatási minisztériumtól, decentralizálja a tanintézmények újranyitására vonatkozó döntést, a helyi fertőzöttségi arány függvényében. Azt javasolják, a 3 ezrelékes fertőzöttségi arány alatt lévő településeken nyissák újra az oktatási intézményeket. A Hotnews kérdésére az oktatási miniszter erre reagálva azt mondta: ez a kérés is elemzés alatt áll, és hogy megbeszéléseket fognak folytatni az iskolakezdésről, ahol az egyik fő téma ez az aspektus lesz.

A miniszter elmondta, az összes romániai iskoláról kér egy helyzetelemzést, ami a kockázatokat illeti, hogy hány diák tartozik a rizikócsoportokba; az egészségügyi minisztériummal, az országos vészhelyzeti bizottsággal közösen fogják elemezni a járványügyi helyzetet, és azt követően hoznak öntést az iskolák újranyitásáról.

Korábban Valeriu Gheorghiță, az országos oltáskampány vezetője a Digi24-nek azt nyilatkozta, nem az oltáskampány előrehaladásától függ az iskolák újranyitásának kérdése. Ugyanakkor a katonaorvos még decemberben ugyancsak a Digi24-nek azt mondta, szerinte az iskolák biztonságos újranyitása csak március végén-április elején képzelhető el, miután már a koronavírus elleni oltáskampány második szakasza is lezárul, amely során a tanárok és oktatásban dolgozók, a magas kockázatnak kitett személyek és az egészségügyi-szociális intézetekben lakók is megkapják a vakcinát. (hotnews)

Kiemelt kép forrása: gov.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »