Nyakunkon a turistaszezon, de hova menjünk nyaralni?

Nyakunkon a turistaszezon, de hova menjünk nyaralni?

Melegszik az idő, nem egy helyen már a 30 fokot is megközelítette a hőmérséklet. A nyár már itt kopogtat az ajtónkon, és valljuk be őszintén, a legtöbben már be is engednénk. A családok a nyaralást tervezik, ezért most összegyűjtöttük, mely desztinációk lehetnek a legjobb választások ár-érték arányban.

Mustránkat kezdjük belföldön. Az embereket vonzza a hegyek szépsége, a tiszta levegő, meg persze a nyári tikkasztó hőségből is szeretnének kiszakadni pár napra. Belföldi utazás ide vagy oda, egy-egy ilyen kiruccanás többe „fájhat”, mint akár egy tengerparti üdülés.

Az Alacsony-Tátrában, Dóval (Donovaly) üdülőközpontban júliusban egy háromcsillagos szállodában, 5 éjszakára, két személy részére a végösszeg elérheti akár az 1300 eurót is.

Meglepődve tapasztaltam, hogy a Magas-Tátrában, a turisták körében rendkívül népszerűnek számító Csorbatónál egy hasonló, háromcsillagos szállodában, két fő számára már 800 euróból is ki lehet hozni az egyhetes, 6 éjszakás nyaralást. Persze a határ itt is a csillagos ég, a méltán híres Grand Hotel Kempinskiben 6 éjszakáért 3000 eurót is elkérhetnek.

Irány a Balkán-félsziget

Az országhatárt elhagyva induljunk déli irányba, és hamarosan megérkezünk az egyik legnépszerűbb nyári üdülőhelyre, Horvátországba. A Balkán-félszigeten fekvő ország az elmúlt tíz évben vált rendkívül népszerűvé, kavicsos tengerpartjai és gyönyörű panorámája szinte mágnesként vonzza a kirándulókat.

Az árak rendkívül széles skálán mozognak, találunk itt apartmant 700 euróért, Dubrovnik vagy Opatija környékén viszont nehéz 1300-1400 euró alatt szállást foglalni.

Persze ez számít a két legnépszerűbb célpontnak az Adriai-tenger partján, ami természetesen az árban is visszaköszön. Még Dubrovnikban is rendkívül széles skálán mozognak az árak. Találunk a kínálatban 6 éjszaka/2 fő részére háromcsillagos szállodát 2100 euróért, illetve négycsillagos hotelt 6 éjszakára, 2 két főre 1400 euróért.

A különbséget az jelenti, hogy míg az előbbi szálláshely a központtól 100, a strandtól pedig 150 méterre fekszik, addig az utóbbi a központtól 2,3, a tengerparttól pedig 1,3 kilométerre található.

A szállások minősége nagyjából azonos, így, ha nem vagyunk restek gyalogolni, több száz eurót is spórolhatunk.

Tovább haladva a Földközi-tenger felé, megérkezünk Albániába. Ebben az aprócska országban idegenforgalmi szempontból rengeteg lehetőség rejlik, amelyet azonban még nem sikerült kiaknázni. Sokáig fel sem ismerték a benne rejlő potenciált, hiába gyönyörű a tengerpartja és olcsó, nem igazán vált népszerűvé a turisták körében. Az utóbbi években azonban valamelyest javult a helyzet, az ismerősi körömből már többen is jártak Albániában, és mindenkitől csak jókat hallottam az országról.

Találunk itt vízparti, háromcsillagos szállodát 2 fő részére 540 euróért vagy négycsillagos hotelt, tengerre néző gyönyörű kilátással 840 euróért. Ár-érték arányban Albánia mindenképp jó választás lehet.

Hírdetés

Maradva még a Balkán-félszigeten a következő állomásunk Bulgária. Négy- és ötcsillagos szállodák, all inclusive kiszolgálás, napsütés, tengerpart, olcsó árak – hirdetik a katalógusok. Ha csak ezeket látná az ember, egyértelműen Bulgária lenne a befutó. Az országon belül a legnépszerűbbnek számító Naposparton 1000 euróért már egy négycsillagos, teljes körű ellátást biztosító szállás foglalható. Már el is

Kosz, nem megfelelő kiszolgálás, igénytelenség – számtalan esetben találkozhatunk ilyen véleményekkel, és a 6,8 pontos értékelés sem túl bizalomgerjesztő. Inkább fordítsunk valamivel többet a nyaralásra, hogy olyan helyen lazíthassunk, ami valóban minden igényünket kielégíti.

Görögország és Törökország általában nem okoznak csalódást. Míg az előbbi a gyönyörű tengerpartjaival és szigeteivel vonzza a turisták millióit, addig az utóbbi a viszonylag olcsó, de minőségi ellátást biztosító szállodái miatt lett népszerű a nyaralók körében. A török hotelek az all inclusive és ultra all inclusive ellátásaikról híresek, az ügyfelek kényelmére és zavartalan pihenésére alapoznak. Az olyanoknak, akik passzív kikapcsolódásra vágynak, tökéletes választás lehet. Fizessen be egy egyhetes törökországi ultra all inclusives nyaralásra, és garantáltan plusz kilókkal indul majd haza.

Ó, és az a csodás Görögország, meg a sok sziget! Elég csupán a Mamma Mia filmre gondolni, amely Skopelos szigetén játszódott, azúrkék tenger, kavicsos tengerpart, állandó napsütés. Ehhez még társul a rendkívül színes és első osztályú szállásválaszték, és meg is van a tökéletes nyaralás.

Az árak ugyan borsosabbak, mint például Törökországban; Korfun vagy Rodoszon például 2 fő részére, 6 nap, egy négycsillagos szállodában all inclusive ellátással nagyjából 2200-2300 euróból jön ki.

Ennél olcsóbb szálláshelyek is vannak bőven, és személyes tapasztalatomból kiindulva állítom, érdemes Görögországba ellátogatni, higgyék el, nem fogják megbánni.

Nyaralás nagyvárosban?

Sok híve van a városturizmusnak is. A legnépszerűbb célpontok továbbra is Párizs, London, Róma, valamint a nyári időszakban Barcelona és Athén is felkapott úti célnak számít. A legtöbb látnivaló talán Párizsban van, ahol a szállásárak sincsenek az egekben. Négycsillagos szállodát, nem egész két kilométerre a központtól 2 fő részére 6 éjszakára 900 euró alatt foglalhatunk.

London ebből a szempontból már más történet, Nagy Britannia fővárosában hasonló kategóriában nem igazán lehet 1000 euró alatt szállást találni.

És ott van Barcelona és Athén is, amelyeket elsősorban nyáron lepnek el a turisták. Ki ne szeretné élőben is látni a Sagrada Famíliát, a Güell Parkot, vagy éppen az Akropoliszt, illetve a Panathinaikos stadiont, és még sorolhatnánk a látnivalókat. Ha választanunk kellene, ár-érték arányban Athén lenne a befutó, Barcelonához képest olcsóbbak a szolgáltatások – ez a szállásokra is igaz – minőségben pedig nincsenek nagy különbségek.

Egzotikus nyaralások

Zanzibár, Bali, Maldív-szigetek, Hawaii. Egyre többen utaznak egzotikus országokba, amelyek azonban nem mondhatók költségtakarékosnak.

Csupán a szállás több ezer euróba kerül, és ekkor még nem beszéltünk a repülőjegy áráról, amely ugyancsak több száz euróba „fájhat”.

Persze csalogató lehet a fehér homokos tengerpart, a pálmafák vagy az azúrkék tenger, sokan még kölcsönt is képesek felvenni, csak hogy eljussanak egy ilyen luxusnyaralásra. Egy jó tanács azonban mindenképpen megszívlelendő: nyaralás céljából soha ne vegyünk fel hitelt! Inkább gondoljunk arra, hogy Európán belül is számos olyan helyet találhatunk, amely megfelel igényeinknek, és még a pénztárcánk sem ürül ki teljesen. Nyaralni igenis kell, hiszen a pihenés, a kikapcsolódás mellett olyan élményekben lehet részünk, amelyek építenek és felkészítenek a következő munkás hónapokra.

Megjelent a Magyar7 hetilap 20. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »