Novák Eduárd szerint Románia sok dologban tanulhat Magyarországtól

Novák Eduárd szerint Románia sok dologban tanulhat Magyarországtól

Mindig partnernek tekintette, és véleménye szerint sokat tanulhatnak Magyarországtól – többek között erről beszélt Novák Károly Eduárd sport- és ifjúsági miniszter budapesti látogatását követően.

Az M1 aktuális csatornának adott interjújában a sportolóként paralimpiai bajnok, a tokiói játékok után visszavonuló kerékpáros kiemelte, a román politikusoknak örülniük kell annak, hogy Magyarország jelentősen támogatja a sportot Erdélyben.

„Én mindig ki fogok állni az ilyen befektetések mellett, mert ez jó, és azokról szól, akik ott élnek” – mondta Novák Károly Eduárd, aki szerint a románok nem féltik a sportolóikat attól, hogy magyar színekben versenyezzenek. Megjegyezte, szabad verseny van, a tehetség tesz különbséget mindenki között.

Hírdetés

Novák Károly Eduárd elmondta, hogy az elmúlt egy évben, amióta betölti a posztot, sikerült olyan eredményeket elérni, olyan szintre emelni a sportot, hogy annak fontosságára már a román kormány is felfigyelt. Hozzátette, az idei esztendő rendkívül fontos lesz, néhány stratégiának már meg kell valósulnia, emellett új sporttörvényt alkotnak majd, valamint az edzőképzést is szeretnék megreformálni.

A csíkszeredai származású sportvezető az idei tervekkel kapcsolatban egy konkrét eseményt is megnevezett, mint elmondta, az álmuk, hogy Székelyföldi Kerékpáros Körverseny idén Budapestről induljon. (MTI)

Korábban a romániai sport legnagyobb gondjait 10+1 pontban foglalta össze:

1. A sport szervezetlensége. Az érintettek, finanszírozó minisztériumok a saját érdekeiket nézik, nincs egy közös, országos érdek.
2. Olyan projektekre költenek el pénzeket, amelyek nem fenntarthatóak, ráadásul a teljesítmény elérésére sem megfelelőek.
3. Kizárólag olyan rövid távú projekteket finanszíroznak, amelyeknek nincs konkrét olimpiai céljuk.
4. Az edzők és a technikai személyzet szakmaisága és felkészülési szintje.
5. Az edzők továbbképzési rendszere.
6. A sportklubok tevékenysége minden szempontból nagyon gyenge.
7. A szövetségek többéves, olimpiai, fenntartható, teljesítményközpontú projektjeinek hiánya.
8. Az edzők fizetését nem differenciálják a teljesítményi szint szerint.
9. A sporttal kapcsolatos szakértők hiánya az ifjúsági- és sportminisztériumban.
10. Egy világos stratégia hiánya a romániai sportban, amely irányt mutatna az érintetteknek.
11. A sajátos infrastruktúra hiánya azokban a sportágakban, amelyekben olimpiai eredményeket érhetünk el.

Erről a hírről bővebben itt írtunk.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »