Nobel-békedíjas etióp kormányfő: "vérünkkel fogjuk eltemetni ellenségeinket"

"Vérünkkel fogjuk eltemetni ellenségeinket" – fogadkozott szerdán a tavalyelőtt Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő az észak-etiópiai Tigré tartományban kirobbant harcok első évfordulóján.

Abij Ahmed Addisz-Abebában egy katonai rendezvényen mondott beszédet, amelyben úgy fogalmazott: nagyon mély gödröt ásnak, és ebben a gödörben nem Etiópia fog szétbomlani, hanem "az ellenséget fogjuk beletemetni csontunkkal és vérünkkel".

A rendezvényen egyperces néma csenddel emlékeztek azokra, akik 2020. november 3-án életüket vesztették, amikor a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szakadár szervezet katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a kormány katonai offenzívát indított Tigré ellen, és ezzel elhúzódó konfliktus robbant ki.

Hírdetés

Az összecsapások azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régióra is, destabilizálva ezzel az egész, több mint 110 millió lakosú országot. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki – mintegy 400 ezer embert sújt éhínség -, és több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét. A térségbe nem engedik be a segélyszervezeteket.

Az etióp kormány hétfőn azonnali hatállyal szükségállapotot hirdetett ki fél évre az ország egész területén, miután a kormánypárti erőkkel egy éve harcban álló tigréi lázadók a hét végén bejelentették, hogy elfoglaltak két stratégiai fontosságú várost, és jelezték, hogy a főváros felé nyomulhatnak tovább. A szükségállapot lehetővé teszi, hogy elrendeljék az állampolgárok katonai kiképzését és besorozását, a hatóságok továbbá őrizetbe vehetnek bárkit, akiről azt gyanítják, hogy terrorcsoportokkal működik együtt. A kormány májusban terrorcsoporttá nyilvánította a TPLF-et.

Az ENSZ és az etióp kormány által létrehozott helyi emberi jogi bizottság szerdán ismertetett közös vizsgálatának eredménye szerint a konfliktus során valamennyi érintett fél követett el súlyos, emberiesség elleni bűntettekkel, illetve háborús bűncselekményekkel felérő atrocitásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »