Nincs ki dolgozzon az országban? Mit jelenthet ez számunkra?

Nincs ki dolgozzon az országban? Mit jelenthet ez számunkra?

Látszólag kellemes probléma, hogy alacsony az országban a munkanélküliek aránya, de ettől függetlenül még hatással van a gazdaság működésére. Mégis milyennel?

Nézzük csak a statisztikákat. A munkanélküliség Szlovákiában februárban tovább csökkent, a munkaképes korú álláskeresők aránya a munkaképes korú népességen belüla 3,92 százalékot ért el, vagyis tavaly februárhoz képest 0,48 százalékponttal csökkent.

A helyzet tehát egyértelmű, kevés a hazai munkaerő, éppen ezért növekszik a külföldi munkavállalók száma az országban, de a kormány is több intézkedéssel igyekszik segíteni. A munkaügyi tárca pár hete mutatta be azt a projektet, amelyen keresztül majd átképzésekkel és tanfolyamokkal akarnak segíteni a munkavállalóknak. 

Átképzés

A 42 millió eurós programot az Európai Szociális Alapon keresztül finanszírozzák és két évre szól. A kérelmezők maguk választják ki a képzést és annak szolgáltatóját. A munkaügyi hivatalok csak olyan szolgáltatókat fognak akceptálni, akik legalább egy éve tevékenykednek az oktatás területén. Az oktatási támogatásra a kérvényt  április 8-tól lehet az illetékes munkahivatalban benyújtani, legalább 30 nappal a tanfolyam kezdete előtt.

Fiatalok lehetősége

Hírdetés

Hasonlóan próbál segíteni a munkaügyi minisztérium egy új kísérleti projektje a fiatal munkavállalók esetében. Ha beválna, akkor pedig akár törvénybe is iktatnák az első munkahelyhez való jogot. A 13 millió eurós program május 1-jén startol. Nemcsak a pályakezdőkre, a frissen végzettekre vonatkozik, hanem azokra is, akik szeretnének hazatérni külföldről. Lényege, hogy az állam megfizeti az alkalmazott bérének 90 százalékát.

Van miből választani

A helyzet viszont az, hogy nem a munkanélküliek, hanem a szabad pozíciók száma növekszik, január és február között az emelkedés 4 ezer volt, eközben a szlovák ipar is erősödött az év elején, amelyhez feltehetően az energiaárak stabilizálódása is hozzájárult. 

Emellett az ipar azzal a problémával küzd, hogy nincs elég munkavállalója, tehát hiába jönnek a megrendelések, nem mindent tudnak vállalni.

Ebben az esetben segíthetnének az átképzések, amit az állam is támogat, de a munkanélküliség egyébként is ott magasabb, ahol az elmúlt évtizedekben kevés beruházás érkezett, tehát nem könnyű összekapcsolni a munkanélkülieket azon munkahelyekkel, amelyek rendelkezésre állnak. Arról nem is beszélve, hogy a munka nélkül lévő csoportok jelentős része már nem is visszatérni a munkapiacra, ebből pedig nyilvánvaló, a statisztikák sem mutatnak teljes képet. A kérdés így inkább az, mennyire csökkenthető tovább a munkanélküliek száma, s a munkapiaci jellegzetességeket mennyire alakítják át majd a külföldi munkavállalók, akik száma tovább fog növekedni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »