New Yorkban és Torontóban is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet

New Yorkban és Torontóban is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet

Szeptember végén az Egyesült Államokban és Kanadában is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet, az idei MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztivál díjnyertes alkotását, amely Baska József festőművész gyermekkorát, a száműzetés traumáját meséli tovább, ugyanakkor annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából.

New York egyik legkülönlegesebb kulturális helyszínén, a Museum of Moving Image épületében tartják a Baska magyarul beszél amerikai premierjét szeptember 25-én. A különleges esemény főszervezője a New York-i Liszt Intézet. A filmbemutató után a nézők a helyszínen megismerhetik a két alkotót: Baska Barbara rendező-írót és Csáky Attila producert, akik elmesélik a filmkészítés élményeit és kulisszatitkait. A  közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetést Juhász Anna irodalmár vezeti.

Három nappal később, szeptember 28-án Kanadában is debütál az alkotás: a szeptember 27. és 29. közötti torontói II. Törőcsik Mari Magyar Filmfesztivál dokumentum- és rövidfilmes szekciójának programján szerepel a Baska magyarul beszél. A fesztivál helyszíne a Carlton mozi, ahol a vetítést szintén az alkotókkal szervezett beszélgetés követi. A filmet mindkét helyszínen angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők.

Az alkotás Baska József Munkácsy-díjas festőművész, Magyarország érdemes művésze legmeghatározóbb gyermekkori élményeit eleveníti fel: a rozsnyói Baska családnak 1947 januárjában a Szudéta-vidékre való kitelepítés és a jogfosztottság elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton kellett Magyarországra menekülnie.

Baska Barbara a filmben ugyanakkor nemcsak édesapja családjának menekülését és a száműzetés traumáját mutatja be, hanem annak a több tízezer magyarnak a sorsát is megismerteti a nézőkkel, akiket a második világháború után kitelepítettek Csehszlovákiából. Lehet-e művészettel gyógyítani a transzgenerációs traumát?

„Elindult Rozsnyóról a szekér 1947-ben, gyerekekkel, fájdalommal, hazaszeretettel, a szabad, új élet reményével, és most ez a szekér 77 évvel később megérkezett ide, a tengerentúlra, ahová szintén a boldogságukat, szabadságukat, új otthonukat keresve érkeztek a bátrak. Mindenki a saját útját járva” – nyilatkozta a film kapcsán Baska Barbara rendező, a festőművész lánya.

Hírdetés

A dokumentumfilmet – amelynek elkészítését a Nemzeti Filmintézet támogatta – 2023 novemberében mutatták be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Duna csatorna pedig 2024. január 22-én, a magyar kultúra napján vetítette.

A MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztivál közönsége 2024 nyarán tekinthette meg az alkotást, amely a filmes seregszemlén a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat is elnyerte.

A filmet azóta a Kárpát-medence több pontján – többek között Baska József szülővárosában, Rozsnyón, a Gombaszögi Nyári Táborban, Kovásznán és Sepsiszentgyörgyön – is műsorra tűzték.

A Libri és a Líra könyvesboltjaiban kapható a Baska magyarul beszél című könyv is – Baska József ugyanis naplóbejegyzésekben is megörökítette gyermekkori élményeit és a család Magyarországra menekülésének történetét. A helyszínen is elérhető lesz a könyv.

BASKA MAGYARUL BESZÉL

Írta és rendezte: Baska Barbara
Producer: Csáky Attila (Cameofilm Kft.)
VágóHalasi Barbara
Operatőr: Kotsis Gergely
A film előzetese ITT érhető el.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »