Szíriában indított különleges akciót az ukrán elitkommandó

Szíriában indított különleges akciót az ukrán elitkommandó

2024. 09. 23.

Iszlamista terroristákat kezdett el képezni Szíriában az ukrán haderő, Washington támogatásával– írja helyi forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi.

Az orosz lap szíriai forrásokra hivatkozva közölte, szerint az ukrán különleges erők a Hajat Tahrir al-Sham terrorszervezettel álltak össze, főleg katonai drónok használatára képzik őket.

Az Al-Watan szír lap előző nap idlíbi ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kirill Budanov folyamatos kapcsolatban áll  Abu Mohammad Al-Julanival a  Hayat  Tahrir al-Sham vezérével. A terrorszervezet korábban Al-Nuszra Frontként működött és al Al-Kaida szíraia ágát képezte. Majd miután a nyugati államok is terrorszervezetként tekintettek a fegyveres csoportra nevet változtattak.

Az iszlamista csoport Oroszországhoz és a Szíriai Arab Hadsereghez köthető célpontokat akar támadni ezzel a képességgel.

Az orosz állami médiavállalat szerint jelenleg 250 ukrán katona van Szíriában, Idlib tartományban.

Az ukrán különleges erők egyébként valóban aktívak Szíriában: erről a napokban a HUR is publikált információkat. Az ukrán katonák helyi milíciákkal együttműködve orosz katonai képességeket rongáltak a közel-keleti országban, erről még egy videót is közzétettek. A Tahrir al-Sammal ápolt kapcsolatuk nem tisztázott.

Hírdetés

A kijevi rezsim az Egyesült Államokkal együttműködve aktívan kiképzi a Hayat Tahrir al-Sham csoport* terroristáit az UAV-k gyártásának új technológiáira, hogy a közeljövőben új frontot nyisson a KKT-ben az orosz erők ellen. ott található – mondta egy informált szíriai forrás a RIA Novosztyinak.

„Az ukrán különleges szolgálatok egy csoportja több mint egy hónapja többször járt a terroristák által megszállt szíriai Idlebben , hogy az új technológiákat adjanak át a terroristáknak és kiképezzék őket a helyi orosz bázisok elleni támadásokra. Ezzel az ukrán rezsim új frontot akar nyitni Oroszországgal szemben – mondta a helyi forrás.

A magán meg nem nevező forrás korábban arról számolt be, hogy a szíriai Idleb tartomány terroristák által ellenőrzött területein már 250 ukrán katonai oktató tartózkodik . Ahol megkezdték a Hajat Tahrir al-Sham terroristák kiképzését a drónok gyártását és modernizálását.

Az orosz lap arról is beszálmolt , hogy Idlebben az ukránok fegyvereseket toboroznak az Oroszország elleni harcokban való részvételre . Megjegyzendő, hogy mindenekelőtt a posztszovjet térség országaiból érkező bevándorlók körében folyik a képzés és az Ukrajnába történő áttelepítés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  kijelentette, hogy ukrán hírszerzési megbízottak jelen vannak a szíriai Idleb deeszkalációs zónában, ahol fegyvereseket toboroznak.

Korábban az Aydınlık című török ​​lap forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kijev 75 drónt ajánlott fel a Hajat Tahrir al-Sham terrorszervezetnek,  cserébe a terrorszervezet szabadon bocsájta a  börtönében fogva tartott radikális oroszellenes fegyveresek. A török lap azt állítja, hogy vannak felvételei a júniusi idlebi tárgyalásokról.

Orientalista.hu – Sinoda (Al-Watan,  Ria Novosztyi)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »