Megkezdődött a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi pap büntetőpere

Megkezdődött a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi pap büntetőpere

Akár tizenöt évet is kaphat a volt katolikus pap, akivel szemben az ügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat. A vádirat szerint a lelkész ajándékokkal édesgetett magához fiatal fiúkat, és az áldozatai közt négy kiskorú is volt. A bíróság az ügyészség indítványára kizárta tárgyalásról a hallgatóságot és a sajtó képviselőit.

Hétfőn délelőtt, a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon elkezdődött annak a volt római katolikus lelkipásztornak a büntetőpere, aki éveken át molesztálhatott kiskorú fiúkat.

Hírdetés

Rónaszéki Gábor ellen áprilisban a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat. A visszaélések zömében a kiskunfélegyházi plébánián történhettek, ahova Rónaszéki Gábor különböző kedvességekkel, ajándékokkal csalta oda a fiatal fiúkat, akik közül négy nem töltötte be még a 14. életévét sem.

A pap évekig az egyházmegye ifjúsági életébe kapcsolódva szabadidős csoportokat szervezett. Az abúzusokat 2022 novemberében jelentették  a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegyének. Ekkor felfüggesztette Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, majd, a kivizsgálást követően, a lelkészt egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben fosztotta meg Rónaszéki Gábort minden egyházi tisztségtől és szolgálattól.

Ugyanebben az egyházmegyében egy másik lelkész ellen is eljárás folyik, szintén kiskorúakkal való visszaélés vádjával: a kecskeméti plébános, Hatházi Róbert a gyanú szerint szintén éveken keresztül rontott meg fiatalokat, köztük egy kilencéves gyereket. Az ügyben a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség rendelt el nyomozást, és a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik.

A vádhatóság eredetileg 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt Rónaszéki Gábornak, azzal a mellékbüntetéssel, hogy a férfit egész életére tiltsák el a fiatalkorúakkal való foglalkozástól. Ez a büntetés akkor lett volna kiszabható, ha Rónaszéki beismeri a terhére rótt cselekményeket és tárgyalás nélkül elfogadja az ügyészség ajánlatát. Az előkészítő ülésen azonban a volt lelkész tagadott, a felajánlott nyolcéves szabadságvesztést visszautasította. Így akár 15 évet is kaphat, ha bűnösnek találják.

Rónaszéki másfél éve van letartóztatásban, ezalatt kétszer öngyilkosságot kísérelt meg.

Sajnos egyik sem sikerült.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »