Német külügyminiszter: mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon

Német külügyminiszter: mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon

Mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon – jelentette ki a német külügyminiszter hétfőn Berlinben, hangsúlyozva, hogy hazájának semmi köze a volt Jugoszlávia térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez, amely a napokban bukkant fel a nemzetközi sajtóban.

Heiko Maas az észak-macedóniai külügyminiszterrel, Bujar Oszmanival folytatott megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy tárgyalni sem szabad a csupán „üres szavakat” tartalmazó dokumentumról.

A régióra vonatkozó német külpolitika alapvetése, hogy „el a kezekkel a határoktól”

– mondta a német diplomácia vezetője.

Kifejtette, hogy a Nyugat-Balkán egészét érintené, és a térség viszonyrendszerében kialakult összes kapcsolatra hátrányos hatással lenne, ha bárhol módosítanák a határokat.

Hírdetés

Mi ezt nem akarjuk, elutasítottuk a múltban, elutasítjuk most is, és teljességgel elutasítjuk a jövőben is

– szögezte le Heiko Maas.

Hozzátette:

ha esetleg híresztelések jelennének meg arról, hogy Németország bármilyen formában részt vett a Nyugat-Balkán újrafelosztásáról szóló non-paper típusú diplomáciai dokumentum összeállításában, akkor csakis „fake news-ról”, álhírekről lenne szó.

Senki sem erősítette meg hivatalosan, hogy Charles Michel , az Európai Tanács elnöke  ilyen tartalmú dokumentumot kapott Szlovéniától. Ennek ellenére a brüsszeli diplomáciai körökben „szlovén” dokumentumként emlegetik, mivel Janša kabinetje állítólag részt vett a különféle címekre történő elküldésében.

Tehát nem Szlovénia hivatalos álláspontja, hanem csak az egyik informális javaslat a volt Jugoszlávia országait érintő kérdések lehetséges megoldására. A szlovének szerint tartalma teljes mértékben ellentmond minden érvényes dokumentumuknak, amelyen Szlovánia külpolitikája alapul. A dokumentumot inkább a szerb és a horvát nacionalista körökhöz igazítják, „amelyek három évtizede dolgoznak Bosznia és Hercegovina feldarabolásán”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »