Nem valószínű, hogy javulna a gazdasági helyzet az idén a német vállalatok szerint

Nem valószínű, hogy javulna a gazdasági helyzet az idén a német vállalatok szerint

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.

A német gazdaság évek óta a gyenge világgazdasági teljesítmény, valamint a válságok – például az ukrajnai és a közel-keleti – valamint a magas kamatlábak következményeivel küzd. A német vállalatok az idei kilátásaikat is borúsan ítélik meg.

Az aktuális helyzet megítélése és a várakozások összességében rosszak, ami kihat a beruházásokra.

Olyannyira, hogy egyes vállalatok munkahelyek leépítését valószínűsítik.

„Ez azt jelenti, hogy a 2024-re vonatkozó várakozások ismét kissé romlottak a 2023-as őszi felmérés óta” – írják a kölni kutatók.

Az idei évre vonatkozó várakozások alig jobbak az aktuális helyzet megítélésénél: 37 százalékuk arra számít, hogy üzleti tevékenységük visszaesik, és csak 23 százalékuk reméli helyzete javulását.

Hírdetés

Különösen rosszak a kilátások az iparban és az építőiparban.

Hosszú idő óta először a gyenge fejlődés a munkaerőpiacot is visszafejlődéssel fenyegeti.

A cégek mindössze 23 százaléka keres további alkalmazottakat, míg 35 százalékuk azzal számol, hogy munkahelyek leépítésére kényszerül.

Bár az egyenleg két százalékponttal nőtt, továbbra is egyértelműen negatív. Ez a megállapítás egyértelművé teszi, hogy a foglalkoztatás 2005 óta tartó tartós növekedése nem fog folytatódni – jósolta az intézet.

Az egyetlen halvány reménysugár a szolgáltatási ágazatban észlelhető. Az ágazatban működő vállalatok 34 százaléka nemcsak új munkahelyeket kíván teremteni (miközben 31 százalékuk leépít), de beruházásaik várhatóan összességében növekedni is fognak. Ez azonban nem ellentételezi azt, hogy az iparban a beruházási költségvetések továbbra is csökkennek. A vállalatok 37 százaléka kevesebbet akar beruházni, és csak 24 százalék tervez több beruházást.

Ez azt jelenti, hogy Németország ipari bázisa egyre inkább szétesik

– mondja Michael Grömling, az IW gazdasági szakértője. „Túl régóta vagyunk már beruházási válságban” – tette hozzá. Úgy vélte, a politikából alig érkezik dinamikus ösztönzés, és ezen sürgősen változtatni kell.     A kkv-szektorban is borús a helyzet. A kkv-kat képviselő szövetség szerint a cégek 45 százaléka számít arra, hogy a következő hónapokban csökken a forgalom, míg 16 százalékuk javulást vár az üzletmenetben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »