Nem tudni, hogy az oroszok megtámadják-e KIjevet

Nem tudni, hogy az oroszok megtámadják-e KIjevet

Oroszország azért küzd, hogy katonai „előrenyomulást érjen el” Kijevben és környékén, mondták csütörtök délután nyugati tisztviselők, és „kérdés merül fel, hogy Moszkva most meg akarja-e próbálni megtámadni Kijevet vagy sem” – írja a Guardian.

Becslések szerint eddig 7000 orosz katona halt meg a harcokban, és a megszálló hadsereg felszerelésének mintegy 10%-a is megsemmisült, ami kérdéseket vet fel, hogy a helyszínen lévő hadseregnek van-e motivációja arra, hogy a harcot folytassák.

Meglehetősen óvatos lennék a Kijevvel kapcsolatos orosz szándékok megértését illetően.

Egy tisztviselő elmondta, hogy az orosz erők napok óta próbálták bekeríteni az ukrán fővárost, de nem sikerült valódi előrelépést elérniük sem északnyugaton, sem keleten.

Hírdetés

Azt hiszem, felmerül a kérdés, hogy most „Moszkvának szándékában áll-e megtámadni Kijevet” – tette hozzá az illetékes.

„Véleményem szerint ezt megtenni, bombázással vagy anélkül, nagyon költséges lenne.”

Ukrajna akár a végsőkig is megküzdhet Oroszországgal – tette hozzá a tisztségviselő, és a katonai patthelyzet növekvő lehetősége is hozzájárulhat a folyamatban lévő béketárgyalások sikeres lezárásához mindkét oldalon.

Nagy-Britannia és más nyugati országok úgy vélik, hogy ezek a megbeszélések egyre komolyabbá válnak, de továbbra sem világos, hogy az orosz politikai vezetés „összhangban volt-e” abban a pillanatban, amikor Vlagyimir Putyin szerda este megvádolta „a kijevi nácibarát rezsimet”, hogy tömegpusztító fegyvereket szeretne magának.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »