Nem szokványos borkóstolót tartanak a Sapientia-napon

Nem szokványos borkóstolót tartanak a Sapientia-napon

A budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán nem szokványos módon szeretnék megízleltetni a borokat a Sapientia-nap keretében március 9-én. Mindenkit szeretettel várnak A bor „ízei” a teológiában, filozófiában, életünkben című tanulmányi napon.

„Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk…” – írta Márai Sándor 1941-ben a magyar borokról. Hamvas Béla a balatonberényi szőlőhegyek között A bor filozófiájában (1945) pedig így elmélkedik: „A szőlők és a borok olyanok, mint a drágakövek. Az egyetlen Egy jelenései. De mindegyik az Egynek más és más spirituális esszenciája.” Március 9-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola a bor „ízeit” nem szokványos módon szeretné megízleltetni.

A Bibliatudomány Tanszék által szervezett tanulmányi nap betekintést nyújt a szőlő és bor szimbólumokban gazdag bibliai világába. Az előadások további témájául szolgál a közösség és ünneplés örömteliségét és az áldozatot egyesítő liturgia, a bor és a brit konzervativizmus politikai filozófiájának kapcsolata, ahogyan az Roger Scrutonnál megjelenik, valamint Nemes Nagy Ágnes témához kapcsolódó lírája. Levetítik Rófusz Ferenc – Leonardo da Vinci milánói remekétől ihletett – Az utolsó vacsora című animációs filmjét, melyet az Oscar-díjas rendező gondolatai kísérnek.

A Sapientia-nap vendége lesz a Ratzinger-díjas jezsuita biblikus teológus, Paul Béré SJ, aki több vatikáni bizottság tagja, illetve tanácsadója.

A bor társaságban mutatja meg igazi zamatát, bölcsebbé tevő beszélgetések, egymást megismerni engedő találkozások kísérője. E találkozásoknak kíván teret adni a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola ezzel az eseménnyel is: a nap folyamán mód lesz a földi javakat is termelő szerzetesrendekkel való találkozásra, termékeik megismerésére, megvásárlására.

Hírdetés

A nap végén a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők. A létszámkorlát miatt az öttételes kóstolón való részvétel külön regisztrációhoz kötött. További részletek és regisztrációs lehetőség a főiskola honlapján.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola minden érdeklődőt szeretettel vár A Bor „ízei” a teológiában, filozófiában, életünkben címmel szervezett Sapientia-napra március 9-én.

Forrás: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »