Nem szabad feladnunk. A kárpátaljai magyarság lelkileg megerősödve élheti túl a háborút – Körképs.sk podcast Dupka Györggyel

Nem szabad feladnunk. A kárpátaljai magyarság lelkileg megerősödve élheti túl a háborút – Körképs.sk podcast Dupka Györggyel

Dupka György történésszel, könyvkiadóval, intézményvezetővel, a kárpátaljai magyarság mindenesével az orosz-ukrán háború viszontagságairól, Amerikáról és a Soros vonalról, a kárpátaljai magyarság kilátásairól, az ukrán nacionalizmusról, magyar nyelvhasználatról, a múlt kutatásáról és a jövő kilátásairól beszélgettünk.

“Élni és élni hagyni,” vallja beszélgetőpartnerünk, akivel podcast adásunkban szóba kerültek a sztálini idők áldozatai, dadifogjai, elhurcolt magyar civiljei, de a küldetéstudat, könyvkiadás, valamint a jelenkorban zajló templomépítés is. Tartsanak velünk.

Hírdetés

Az ukrajnai, kárpátaljai vendégünk 1979-ben Ungváron szerzett magyar szakos bölcsészdiplomát, majd az ELTEN másoddiplomát. 2014-ben a PPKE-n védte meg doktori disszertációját. Költőként indult, 1990-től a kárpátaljai magyarság múltjával foglalkozik. Több mint 20 kötet szerzője. Tagja a Magyar Írószövetségnek, alapító-elnöke a kárpátaljai írástudókat, művészeket is tömörítő Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének.

Nevéhez fűződik az Együtt című irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat újraindítása (2002), amelynek jelenleg is felelős kiadója. Ő indította el a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatot (1992) és annak gondozója, amely mára a 300. kötetnél tart. Dupka György, történész, irodalmár, kiadói főszerkesztő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, templomépítő. Az MTA köztestületének külső tagja.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »