Nem oldódott meg a koalíciós válság. Alighogy megszületett, Matovič felrúgta az egyezséget

Nem oldódott meg a koalíciós válság. Alighogy megszületett, Matovič felrúgta az egyezséget

Elmaradt a koalíciós pártok kora estére meghirdetett sajtótájékoztatója.

Nem tudni, kedves olvasóink közül hányan emlékeznek még a pangás kifejezésre. A nolcvanas években ezzel a szóval írták le a vegetatív állapotba került tervutasításos gazdaságot, a halódó szocialista világrendszert. A pangás, az egy helyben topogás.

Valami ilyet érezhet, aki a Matovič-kabinet vergődését szemléli. Csütörtökön kora délután még úgy tűnt, nagy fogcsikorgatások közepette, de megegyeznek a felek, a négyeskoalíció folytatja a kormányzást.

Matovič a helyén marad, de a legnagyobb kormánypárt az SaS bizottsági elnökéért beáldozza az egészségügyi minisztert, akinek már amúgy is ingott a széke. Így az SaS és a Za ľudí is nagyobb arcvesztés nélkül jöhet ki a válságból. Győzött a józan ész, mondhatnánk.

Alig telt el néhány óra, a kormányfő krokodilkönnyek között búcsúztatta Marek Krajčít, ami vélhetően sokakban megerősítette, hogy

Hírdetés

az abszurd dráma nagyjai, Mrożek és Ionescu vagy épp Beckett valójában kutyaütők Matovič mellett. Még akkor is, ha éppen Matovič eszébe jutott az abszurd kifejezés Krajčí lemondása kapcsán.

Úgy várhatjuk a kormányfőtől a megfontoltságot, mint Godot érkezését.

Két órával azt követően, hogy pontot tettek a koalíciós haragszomrád végére, Matovič Krajčí lemondását bejelentve újra nekiment koalíciós partnerének, gyakorlatilag távozásra szólítva fel Sulíkot.

Ezek után keveseket lep meg, hogy elmaradt a pártok estére tervezett sajtó előtti összeborulása, Sulík el sem ment a békepipát elszívni az újságírók előtt. Egyszóval, máma már nem hasad tovább, de holnap folytatás következik.

Persze holnap is felkel a Nap, ahogy a koronavírus is újabb áldozatokat fog szedni. A kormány bő egy hete döntésképtelen, erejét a koalíciós adok-kapok emészti fel. Mindenki felteheti magában a kérdést, ez kinek jó? Egy biztos, nekünk szlovák állampolgároknak aligha.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »