"Nem lesz túlterhelés" – Virth Balázs elárulta, milyen állapotban van Milák Kristóf

"Nem lesz túlterhelés" – Virth Balázs elárulta, milyen állapotban van Milák Kristóf

A meleg égövi edzőtáborozás után ismét itthon készülnek a magyar úszóválogatott tagjai a jövő heti, budapesti országos bajnokságra. Virth Balázs tanítványai – köztük Kapás Boglárka és Milák Kristóf is – a március nagy részét Tenerifén töltötték. Az UTE edzője azt mondta az InfoRádióban, hogy Kapás Boglárka és Zombori Gábor is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kanári-szigeteken.

Az úszó országos bajnokságot április 9. és 12. között a budapesti Duna Arénában rendezik. A 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai címvédője és világcsúcstartója, Milák Kristóf ezen a versenyen tér vissza. A Honvéd világklasszisa legutóbb a tavaly áprilisi, kaposvári ob-n versenyzett. Rajta kívül még Kapás Boglárkának, Telegdy Ádámnak, Márton Richárdnak, Verrasztó Dávidnak és Zombori Gábornak vezényelt edzéseket Virth Balázs három héten keresztül a Kanári-szigeteken.

Az UTE edzője az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában azt mondta, hogy jól sikerült a meleg égövi edzőtábor, a tavalyi felkészülési időszakkal összehasonlítva a csapattagok teljesítménye bizakodásra ad okot, sőt voltak olyanok is, akik kiemelkedően úsztak. Úgy véli, a dohai vb-n részt vevőket, valamint a világversenyt kihagyó úszókat is sikerült arra a szintre juttatni, ahová előzetesen tervezte.

A tenerifei edzőtáborban nemcsak Virth Balázs tanítványai, hanem a válogatott más tagjai is ott voltak. Néhány edzés erejéig együtt is készültek a kerettagok, de az egyes edzők, stábok alapvetően más-más edzésmódszert alkalmaznak – akár csapaton belül is –, így az idő nagy részében elkülönülve edzettek a sportolók. A szakember felhívta a figyelmet, hogy

a világbajnokságon induló úszók más edzettségi állapotban vannak azokhoz képest, akik itthon maradtak,

így ennek megfelelően állt össze az edzésterv – személyekre szabottan. Később csatlakozott a csapathoz Verrasztó Dávid, aki versenyről futott be, így ő is másféle terhelést kapott.

„Sokféle volt az edzések összetétele, de amennyire tudtunk, összedolgoztunk” – tette hozzá.

Magasra tette a lécet Kapás Boglárka és Zombori Gábor

Hírdetés

Virth Balázs elmondása szerint tanítványai közül Kapás Boglárka és Zombori Gábor kiváló edzettségi állapotban van. Látványosan sokat fejlődött Kapás Boglárka, aki hatványozottabban jobban teljesít a dohai vb-t megelőző edzőtáborhoz képest. A szakember szerint Zombori Gábor „élete egyik legjobb felkészülésén” van túl, amióta ő irányítja az edzéseit. Verrasztó Dávid csak másfél hetet töltött a Kanári-szigeteken, „utóalapozáson” kellett részt vennie. A 400 méteres vegyesúszás háromszoros Európa-bajnoka szintén indul majd a budapesti ob-n, ő azonban inkább a júniusi, belgrádi Eb-re kerülhet igazán jó állapotba.

Virth Balázs hozzátette: Márton Richárd „ugyanabban a cipőben jár”, mint Kapás Boglárka, vagyis jó erőben van, egyre jobb a formája, de ő is versenyzett a februári vb-n, így neki is szüksége volt az utóalapozásra. Ami biztató, hogy a tavaly nyújtott teljesítményéhez képest sokat lépett előre.

Milák Kristóf még az elején tart, nem lesz most túlterhelés

Kitért a mindig a figyelem középpontjában lévő Milák Kristóf jelenlegi helyzetére is: az olimpiai bajnok még az elején jár az edzéseknek,

„más jellegű munkát végez”, mint a többiek.

Végül Telegdy Ádámmal kapcsolatban azt mondta, számára is ideálisan alakult az edzőtábor, ő is tudott javítani a tavalyi időeredményein, minden rendben volt vele, és ami a legfontosabb, teljesen egészséges. Sokat jelentett neki, hogy egyesületétől, a Kőbánya SC-től Güttler Károly edző és egy csapattársa is ellátogatott Tenerifére, hogy segítsék az edzéseit.

Virth Balázs a közelgő országos bajnoksággal kapcsolatban úgy fogalmazott, tanítványai közül „senki sem fogja kerülgetni a fő számait”, már megtörtént a nevezés, mindenki vállalja az indulást, sőt többen kiegészítő számokban is rajtkőre állnak majd a Duna Arénában. Arra ugyanakkor ügyelt, hogy

senkinek se legyen versenydömpingje

a négynapos országos bajnokságon, hiszen sokan túl vannak egy vb-n, hamarosan pedig felkészülési versenyek következnek majd.

„Senkit sem akarok agyonterhelni. Azt szeretném, hogy ideális állapotban, kellően felkészülten tudjanak úszni az ob-n azok is, akik teljesíteni akarják az olimpiai szintidőt, mint ahogy azok is, akik nem szintre hajtanak, hanem egyszerűen csak egy jót akarnak versenyezni” – magyarázta Virth Balázs.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »