Nagy szükség lenne a mostaninál kiszámíthatóbb gazdasági környezetre

Nagy szükség lenne a mostaninál kiszámíthatóbb gazdasági környezetre

Az Európai Unió megalakulása óta elsősorban egy gazdasági közösség, amely a tagállamok számára jelentős kereskedelmi lehetőséget jelentett. Erről napjainkban az EU vezetői sokszor ugyan megfeledkeznek, de a közös Európa hajtóereje továbbra is ebben rejlik. Az európai kereskedelem aktuális kihívásairól Drab Melindát, a Magyar Szövetség EP-jelöltjét kérdeztük.

Az elmúlt évek előbb egy világszintű járványt hoztak, majd a szomszédunkban háborút. Mennyire befolyásolta ez a kereskedelmi folyamatokat az EU-ban?

Ez a két tényező az egész világon felborította az addig stabilnak hitt rendszert. Új stratégiákra van szükség a termelési láncok működésével kapcsolatban. A globalizáció továbbra is egy adottság, de a lehetőségekhez mérten bizonyos termelési folyamatokat közelebb kell hozni. Gyökeresen megváltoztak az emberek vásárlási szokásai is, elsősorban az online kiskereskedelem felé vándoroltak, de ez újabb kihívások elé állítja a logisztikai szektor. A háború elsősorban az energia árában jelent meg Európában, ami bár normalizálódott, visszatért a háború előtt szintekre, de még sok fejlesztésre van szükség, hogy biztonságban legyünk, aminek ugyancsak ára van. Nagyobb kihívásokkal néznek szembe a tengerparttal nem rendelkező országok, így Szlovákia és Magyarország is. A szankciós politika hatása nálunk különösen nagy problémát jelent.

Idén már csökkenő infláció jellemzi az eurózónát, fejlődő pályára kerülhetnek a szlovákiai vállalkozók is?

Ahogy az egész eurózóna, úgy Szlovákia is küzd jelenleg a lassú növekedéssel, miközben az esetleg felpörgő gazdaság újra inflációs kockázatot jelent. A vállalkozások sikere számos tényezőtől függ, és az infláció csak az egyik szempont. Nagyon fontos, hogy javuljon a vásárlóerő, anélkül nem indulhatnak be a pozitív folyamatok. A csökkenő infláció mérsékelheti a vállalkozások költségeit, ez javíthatja a nyereségességüket és versenyképességüket. Nagy szükség lenne a mostaninál kiszámíthatóbb gazdasági környezetre, ami az üzleti tervezésnél elengedhetetlen.

Hírdetés

Mit gondol, milyen EU-s intézkedések segíthetnék a kereskedelem fejlődését a közeljövőben?

Az EU számos olyan intézkedést hozhat, ami segítheti a kereskedelem fejlődését. Ilyenek például a kereskedelmi megállapodások. Az EU kereskedelmi megállapodásokat köthet például harmadik országokkal, hogy növelje a piachoz való hozzáférést, elősegítse a kereskedelmi kapcsolatokat. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy új piacokon értékesítsék a termékeiket vagy szolgáltatásaikat. Vagy egy másik lehetőség: az EU támogatást nyújthat a a vállalkozásoknak, hogy könnyebben lépjenek be a nemzetközi piacokra. Ezek általában exportösztönző intézkedések. Ami nagyon fontos, az EU hozhat olyan döntéseket, amellyel csökkentheti a bürokráciát, az adminisztratív terheket a kereskedelemben résztvevő vállalkozások számára. Ez fontos lenne abból a szempontból is, hogy gyorsítsa és egyszerűsítse a kereskedelmi folyamatokat.

Miként lehetnének vállalataink sikeresebbek a közös piacon, hogyan tudna ebben az unió segíteni?

Számos olyan program van, amelyek az EU támogatásával valósulnak meg, például nemzetközi kiállítások mellett szervezett ún. B2B (business to business) üzleti találkozók,  amelyek segítségével gyümölcsöző partneri együttműködések születhetnek. Jómagam is már több ilyet szerveztem, és segítettem a partnerkapcsolatok létrejöttét, mely számos üzleti sikert hozott.  Egy másik ilyen tevékenység: az EU tanácsadást és piaci információkat nyyújthat a vállalkozásoknak, hogy segítse őket a lehetőségek feltérképezésében ha terjeszkedni, exportálni szeretnének. Vagy megemlíthetjük a közbeszerzési projektekbe való bekapcsolódást. Ezek mind segítik az üzleti lehetőségek kiaknázását. Egy EU-s adatbázisban az összes tagállam üzleti lehetőségét láthatjuk, melyekre a vállalkozások jelentezhetnek.

Mit lát legnagyobb kihívásnak az európai gazdaság számára az elkövetkező években?

Az európai gazdaság, aminek egyik legfontosabb pillére a német gazdaság, hosszú ideig az olcsó orosz energiahordozókon alapult. Ennek kiváltása folyamatosan zajlik, meglátjuk, hogy sikerül. Ezzel párhuzamosan elő van írva egy szigorú szén-dioxid-kibocsátási ütemterv, ami szintén kihívások elé állítja az európai gazdaságot. Óriási verseny van például az elektromos autók piacán, ahol elveszhet az iparág hagyományosan európai innovációs előnye, Kína itt van a kapuk előtt. Ennek kapcsán már most komoly kereskedelmi háború alakult ki Kína és az Egyesült Államok között, ami ránk is hatással van, ennek a tapasztalatai alapján kell kialakítanunk a saját stratégiánkat. Mindent újra kell gondolnunk. Ha nem tudjuk tartani a tempót ebben a versenyben, akkor számtalan gazdasági és ebből következően szociális problémával kell szembenéznünk. Ráadásul ezek a problémák hatványozottan jelennek meg az EU-perifériáján. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »