Nem látja

A ballib elemzők ébredeésének első fázisa ez jellemzően: pislogni kezd a valóság.

Böcskei cikkét egyébként nem vettem észre, a Kabai-blog hívta csak fel rá a figyelmemet.

A kommunista Kabai persze vagy nagyon naív vagy annak tetteti magát, de ez más kérdés.

Maga cikk Böcskeitől az érdekes. Több pont is akad, ami figyelemre méltó.

Hírdetés

A szerző döbbentőnek látja az a következetes ballib narratívát, mely szerint egyrészt van a nyugati tiszta jóság és tökéletesség, másrészt mindenki más. Ennek következménye: nem szabad kritikát megfogalmazni semmiben a nyugattal szemben, mert ez a “gonosz” erőkkel való cinkosság. A szerző a nyugatról mondja: “Mintha a politika és a pénz a barátság, nem pedig az érdek metaforája lenne.” – ez tényleg szentségtörés ballib körökben.

Azt mondja: “Tizenhárom évnyi antiorbánizmus beszorította a rezsimértelmezők jelentős részét abba a gondolati rugalmatlanságba, hogy semmi olyan gondolatnak nem nyitnak teret, ami akár csak közvetve is az orbáni gondolkodás saját logikája mentén történő megismeréséből indulna ki. Ez viszont az önbizalom hiányának a jele is, a saját szellemi integritásuk megvédésébe vetett hit ingatagsága.” – szerintem itt téved, ez nem az önbizalom hiánya, hanem szektás fanatizmus jele. Ugyanis a ballib keménymag tényleg hiszi ezt, sőt ezt annyira meg is követeli, hogy bármi árnyalás azonnal fideszessé tesz mindenkit. Szerintem Böcskei is be fog kerülni a “fideszes árulók” csoportba, ha folytatja ezt az irányt.

Fokozza aztán. A nyugati értékrend kritikátlan elfogadását – ami pedig a ballibaizmus egyik legszentebb parancsolata – öngyarmatosításnak nevezi, megjegyezve, rendkívül könnyű Orbán dolga emiatt.

Azt mondja: “Tehát önmagunk identitásába vetett hit nélkül nincs saját tudás, csak elhasznált világnézet és mások adaptált logikája.” – ami viszont súlyos tévedés. Mint előbb is mondtam, ez nem opportunista meghajolás az ellenzék részéről, hanem mély és őszinte hit.

Sajátos, de a magyar politikai élet bizony úgy alakult, hogy a baloldal a polgári oldal, sőt fanatikusan az. Még a szociológiai vizsgálatok is ezt igazolják: minál gazdagabb egy magyar, annál nagyobb eséllyel meggyőződéses “baloldali”. A magyar baloldali törzsszavazó a rendszer nyertese, semmi baja tehát vele. Így ez a mag természetesen bármilyen rendszerkritikát orbánizmusnak, putyinizmusnak, stb. könyvel el.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »