Nem írta alá Čaputová a lex Ukrajnát, ragaszkodik a törvény módosításához

Nem írta alá Čaputová a lex Ukrajnát, ragaszkodik a törvény módosításához

Zuzana Čaputová köztársasági elnök még nem írta alá a lex Ukrajna törvényt. Ragaszkodik a jogszabály módosításához, abból a célból, hogy a szlovák állampolgárokat megvédjék a bérleti szerződések felmondásától. Jelezte, hogy ellenkező esetben visszaadja a törvényt.

Ezt poprádi sajtótájékoztatóján mondta az államfő. A köztársasági elnök egyes településekről érkező információk alapján úgy látja,

Úgy látja, ez megtörténhet, mert az ukrán állampolgárok elhelyezéséhez nyújtott állami hozzájárulás anyagilag előnyösebb lehet, mint ha szlovák állampolgároknak adnák bérbe a lakást.

„Erről a kérdésről már korábban is tárgyaltam a miniszterelnökkel. Ma felhívtam ez ügyben, mert biztosítékokra van szükségem, hogy a törvény végrehajtási rendeletét úgy módosítják, hogy az védje Szlovákia lakosságát is, hogy ne lehessen őket spekulációval kilakoltatni a bérlakásokból” – tette hozzá az államfő.

Hírdetés

Március 22-én, kedden a parlament képviselői elfogadták az ukrajnai helyzettel kapcsolatos néhány egyéb intézkedésről szóló törvényt. A parlament gyorsított eljárás keretében tárgyalta az úgynevezett lex Ukrajnát.

Ezt a támogatást az önkormányzaton keresztül fizetik ki.

A lex Ukrajna foglalkozik az ukrán állampolgárok útvám- és autópályadíj alóli mentesítésével, valamint az Ukrajnából érkező menekültek sürgős orvosi ellátásra való jogosultságával. A jogszabály foglalkozik a menedékkérőkkel, azok munkaviszonyával, lakhatásával is.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »