Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

2023. július 2-ának hajnala szörnyű tragédiát hozott a fővárosban. A XIII. kerületben egy sofőr felhajtott az Árpád hídra, és a megengedett maximális sebesség majdnem kétszeresére gyorsított „chiptuningolt” autójával, amelyben ki volt kapcsolva az automatikus vezetést segítő rendszer. Elveszítette az uralmát a gépkocsi felett, nekicsapódott a szalagkorlátnak, és halálra gázolt egy vétlen kerékpárost, aki a híd járdáján haladt. Az autóba ezt követően még egy kocsi belecsapódott, ennek a sofőrje is megsérült, min t kiderült, ő is jelentős mértékben túllépte a megengedett sebességet.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta, ezekben az ügyekben nagyon kiterjedt szakértői bizonyítást kell lefolytatni.

„Gondatlan bűncselekményről beszélünk; van egy szándékos közlekedési szabályszegés, amely elvezetett a balesethez, és annak minősített esete, amikor ez sajnálatosan halált is okoz. Jelen ügyben az első autó sofőrje több hónapra letartóztatásba került tavaly, majd ősszel bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. Nem hagyhatta el az otthonát, tehát lényegében házi őrizetnek megfelelő kényszerintézkedést kapott, a lábán nyomkövetőt kellett viselnie,. Júniusban született egy bírói döntés, amely meghosszabbította ezt a kényszerintézkedést, de enyhítette a szabályait, és lényegében lakhelyelhagyási tilalomnak megfelelő, enyhébb bűnügyi felügyeletet rendelt el” – hívta fel a figyelmet.

Hírdetés

Azt mondta ki a bíróság, hogy a gyanúsított nem hagyhatja el Budapest területét, viselnie kell a nyomkövetőt is, de az otthonát már szabadon elhagyhatja.

Az ügyészség a döntés ellen fellebbezéssel élt, mivel az az álláspontja, hogy jelen esetben

olyan mérvű még a bűnismétlés veszélye, hogy nem engedhető meg, hogy a gyanúsított elhagyja az otthonát,

hiszen bár ideiglenesen be van vonva a jogosítványa, semmi sem akadályozza meg fizikailag, hogy újra gépkocsiba üljön, és ez egy olyan veszély, amely csak akkor küszöbölhető ki, ha nem hagyhatja el a lakását. A jogorvoslati kérelemről a Fővárosi Törvényszék fog döntést hozni napokon belül, mert a kényszerintézkedéssel kapcsolatos fellebbezéseknél soron kívül járnak el a bíróságok.

„A nyomozás a vége felé közeledik. A közúti baleset okozásának az alapesete vétség, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény, abban az esetben azonban, ha bekövetkezik haláleset, akkor az egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegethet” – ismertette Rab Ferenc.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »