Nem bírta a stresszt: az ANRE elnöke a Dominikai Köztársaságba utazott az energiaszámla-botrány közepette

Nem bírta a stresszt: az ANRE elnöke a Dominikai Köztársaságba utazott az energiaszámla-botrány közepette

Az energiaszámla-botrány közepette Dumitru Chiriță, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke az intézményen belüli források szerint szabadságra ment.

Az ANRE tisztviselői által ismert hivatalos verzió szerint az elnök egészségügyi okok miatt betegszabadságon van.

Különböző források azonban a cursdeguvernare.ro-nak elmondták, hogy Dumitru Chiriță a Dominikai Köztársaságba utazott nyaralni. Múlt péntek óta nem látták az intézményben, hétfőn azonban felbukkant a Karib-tengeri sziget Punta Cana nevű részén.

Az ANRE elnökét az újságírók nem tudták elérni, hogy tisztázza a helyzetet az intézményben ismert hivatalos verzió és a valós szituáció között.

Hírdetés

Az ANRE az energiapiac szabályozója, és központi szerepet játszik az árak meghatározásában és a küszöbértékek jóváhagyásában. Kedden például, amikor az ANRE elnöke szabadságon volt, az ANRE jóváhagyta a gigakalória árának 85%-os, 980 lejre történő emelését Bukarestben.

Az ANRE jelenleg is vizsgálja az energiaszolgáltatókat a számlázási botrány nyomán, és csak a múlt héten kezdte el bírságolni őket a lakossági fogyasztóknak tévesen kiállított számlák miatt – az olyan cégeket, mint az Enel, az Electrica Furnizare, a Gaz Vest stb. késve vonják felelősségre.

Dumitru Chirițăt a PSD nevezte ki az ANRE tagjává. Vezetése alatt az ANRE, az energiaárak liberalizációjának élharcosa, figyelmen kívül hagyott minden olyan kampányt, amely a lakosság tájékoztatására irányult volna a liberalizáció utáni szerződéskötéshez szükséges lépésekről, ami káoszt okozott a piacon és pánikot a fogyasztók körében.

Dumitru Chiriță 2017 novembere óta az ANRE elnöke. Vagyonnyilatkozata szerint 2020-ban 700 ezer lejes jövedelmet szerzett ebben a pozícióban.

S miközben Chiriță épp egy nyugágyon sütteti a hasát, Rareș Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke az energiaár-szabályozó hatóság teljes vezérkarának a menesztését követeli. A politikus szerint enyhén szólva gáz, hogy míg a szolgáltatók gyakorlatilag azt tesznek, amit akarnak az országban, fittyet hánynak a szabályzatra, az állami kompenzációkra, több mint egymillió hibás számlát szórnak ki a fogyasztóknak, Chiriță bujkál a felelősség elől.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »