Néhány hétig ingyenes lehet a parkolás a Hegyvidéken

Néhány hétig ingyenes lehet a parkolás a Hegyvidéken

Elképzelhető, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. A hamarosan hivatalba lépő új polgármester, a Kétfarkú Kutyapártot is vezető Kovács Gergely jelezte, nyílt pályázatot szeretne. A kerület eddigi, fideszes vezetése szerint az önkormányzat napi 7 millió forint bevételtől esik el, ha leáll a parkolási rendszer.

A XII. kerületi parkolási rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése november 20-án jár le. A leköszönő fideszes városvezetés a szoros határidőre hivatkozva zárt közbeszerzési eljárást írt ki, amire csak a szoftver tulajdonosát hívták meg. A cég azonban visszalépett, miután kiderült, hogy a kerület következő vezetése mindenképp új, nyílt pályázatot akar, olyat, amin mások is indulhatnak, piaci alapon versenyezve.

Az új pályázat kiírásra kevés idő maradt, így könnyen előfordulhat, hogy működő parkolási rendszer hiányában néhány hétig ingyen lesz a parkolás a Hegyvidéken

– hangzott el az RTL Híradójában.

A kérdés, hogy mindez mekkora kiesést jelent majd az önkormányzat költségvetésének. A búcsúzó városvezetés szerint nagyot; bár interjút nem adtak a csatornának, közleményük szerint napi 7 millió forinttól esne el a került mindaddig, amíg nem működik a parkolási rendszer.

Hírdetés

Az új polgármester, Kovács Gergely szerint viszont van köztes megoldás, amennyiben kettészedik az eljárást. „Lefolytatunk először egy pár hónapra kiterjedő, értékhatár alatti beszerzési eljárást, és amíg ez van, azalatt pedig le tudjuk folytatni a normális nyílt közbeszerzést, amire várunk minden szereplőt”, közölte. Hozzátette: az értékhatár alatti beszerzés előnye, hogy gyorsan le lehet folytatni, hátránya, hogy csak rövid távra szól. Az új polgármester szerint átmeneti megoldásnak jó.

A hivatalban lévő vezetés szerint a meglévő szoftver nemcsak a parkolás, hanem több más önkormányzati feladat lebonyolításában is segített, amelyek most veszélybe kerülhetnek. Kovács Gergely szerint erre is lesz megoldás.

Pokorni Zoltán leköszönő polgármester korábban az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a leváltott testület vezetősége már nem köt új szerződéseket. „Nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést kéne, lehetne megkötni, ezeket nem kötjük meg – nagyon gavallérok vagyunk. Azokat kötjük meg, amik lejárnak szeptember 30-án; mondjuk a gáz- vagy villanyszerződést, a közétkeztetést” – fogalmazott.

A parkolásra később mégis kiírták a zárt tendert, ezt vonták vissza most. A szoftvert eddig üzemeltető cég a visszalépését azzal indokolta, hogy „meghallották az új polgármester üzenetét”. Kijelentették, hogy ajánlatot nem tesznek, és részükről lezárták az eljárást.

Az új városvezetés október 1-jén lép hivatalba, ezután tudják kiírni az új közbeszerzéseket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »