Navracsics szerint akkor lehet sikeresnek nevezni a tárgyalásokat, ha év végéig aláírják az operatív programot

Navracsics szerint akkor lehet sikeresnek nevezni a tárgyalásokat, ha év végéig aláírják az operatív programot

A kormány nem akar mismásolni, teljesíteni fogjuk a vállalásainkat, így jövőre meg fognak érkezni a források

– mondta kérdésre válaszolva Navracsics Tibor a rendkívüli kormányinfón.

A miniszter szerint az EU-s megegyezéshez a kormánynak nem kellett feladnia az elveiből semmit.

Gulyás Gergely szerint a felfüggesztés nem jelent forrásvesztést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte, a következő észre 2500 milliárd forint EU-s forrás érkezhet, amelyből 1500 milliárd forintnak már most sincs semmi akadálya. 

A kormány várakozásai szerint az év második felében fognak ezek a források megérkezni, de mivel idehaza előfinanszírozás van, nem jelent semmi gondot, ha később érkeznek meg a források

– közölte Gulyás Gergely.

Navracsics Tibor a Bizottság mai javaslata ellenére összességében sikeresnek nevezte a tárgyalásokat feltéve, ha év végéig sikerül aláírni az operatív programot, akkor lehet sikeresnek nevezni.

Arra a kérdésre, hogy ha mégsem sikerül akkor lemond-e, Navracsics Tibor közölte, amennyiben ő elvégzi a feladatát, de más hibájából nem jön össze a megállapodás, akkor nem tervez lemondani.

Gulyás Gergely elmondta, az árstopok addig maradnak, amíg nem lesz áruhiány és amíg az ellátásbiztonság szavatolva van az árstoppal szabályozott termékek esetén, addig fenntartják az árstopokat.

Hírdetés

A Bizottság javaslatát a Tanács fogja elfogadni – vagy változtatja meg, de a kormány abban bízik, hogy a helyreállítási terv elfogadására vonatkozó ajánlás nem változik meg

– közölte kérdésre válaszolva Navracsics Tibor.

A miniszter elmondta, folyamatos párbeszéd  és a kormány minden egyes elképzelését előbb a Bizottsággal közli.

Bízhatunk abban, hogy még idén aláírható a partnerségi megállapodás, mivel a Bizottságnak sem lehet érdeke, hogy forrást veszítsen Magyarország

– tette hozzá.

Navracsics Tibor és Guyás Gergely egyetértett abban, hogy a várható módosítások ellenére, nem lenne indokolt a januári rendkívüli parlamenti ülés összehívása.

A következő két kérdés a nyugdíjemelésről és a pedagógusok béremeléséről szólt. Utóbbiról Gulyás Gergely úgy vélte, jó esély van arra, hogy idén aláírjuk az operatív megállapodást, és ha ez december 31-ig megtörténik, akkor már januártól 20 százalék lehet a pedagógusok béremelése.

A nyugdíjemeléssel kapcsolatban Gulyás Gergely csak annyit közölt, a mai ülésen foglalkozik vele a kormány.

Navracsics szerint nem voltak ideológiai viták a kormány és a Bizottság között, és arról sem volt szó, hogy politikai kérdésekről szó esett volna, a megbeszélések során a tárgyra fókuszáltak a felek.

A Bizottság végig együttműködő volt, csak így lehetett elérni év végéig a megállapodást. Amit egyébként még nem írtak alá

– tette hozzá a miniszter.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »