Napirenden voltak a magyar közösség projektjei és a Magyar Ház helyzete

Napirenden voltak a magyar közösség projektjei és a Magyar Ház helyzete

2024. február 12-én, hétfőn Dominic Fritz temesvári polgármester a Városházán találkozott Tamás Péterrel, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzuljával, a Várbástya Egyesület elnökével. A találkozó napirendjén szerepeltek a Temesvári Magyar Napok és a Bartók Kerékpártúra szervezési kérdései, valamint a temesvári Magyar Ház helyzete. A találkozó részleteiről Tamás Péter tb. konzul számolt be a Nyugati Jelennek.

– A temesvári magyarság jelenéről, jövőjéről beszélgettünk Dominic Fritz polgármesterrel. Általában negyedévenként találkozok vele a Városházán, tiszteletbeli konzuli minőségben, de természetesen a temesvári magyarság és a Várbástya Egyesület projektjei is napirendre kerülnek. Dominic Fritzcel már polgármesterré választása előtt jó kapcsolatot ápoltam, és minden alkalommal barátságosnak, segítőkésznek mutatkozik a magyar közösség irányában.

– Milyen újdonságok merültek fel a Temesvári Magyar Napok és a Bartók Kerékpártúra szervezésével kapcsolatban?

– Mindkét rendezvényünk kapcsán felmerült az EP-választásokkal és a helyhatósági választásokkal való időpont egyezés. A Bartók Kerékpártúrát 2024. június 9-én akartuk megszervezni, de ez egybeesne az EP-választások időpontjával, ezért valószínűleg május 25-re hoznánk előre az időpontját. Abban egyetértettünk a polgármesterrel, hogy a kerékpártúra szervezésében minőségi és mennyiségi ugrást kellene elérni, hogy ne haljon el a kezdeményezés. Itt erőteljesebb „multikulturális” háttér biztosítására gondolok, tekintettel arra, hogy az útvonal német, szerb, bolgár falvakon halad át, és a célpont Szeged testvérváros.

Hírdetés

A Temesvári Magyar Napokat hagyományosan szeptember végén szervezzük meg, és ez egybeesett volna a helyhatósági választások egyik lehetséges időpontjával, de most arról van szó, hogy a két választást egy időben, 2024. június 9-én tartják meg. A Magyar Napokkal kapcsolatban az is felmerült, hogy az Opera téren már nem szervezhetünk nagyszabású, hangos koncerteket, ezért ezeket át kell hozni a Jenő herceg (Szabadság) térre, ami számos rendezvény helyszínének az újragondolását feltételezi. A polgármester és a Városháza mindkét nagy rendezvényünket támogatja, pozitívan viszonyulnak a kérvényünk elbírálásához.

– Az elmúlt esztendőben sikerült a temesvári Magyar Ház homlokzatának a felújítását befejezni. A Temesvári Városháza azt ígéri, hogy adómentességet kapnak azok az ingatlantulajdonosok, akik saját pénzükön felújítják az épületeik homlokzatát. Vonatkozik ez az adómentesség a Magyar Házra is?

– Hosszasan tárgyaltunk a polgármesterrel a Magyar Ház helyzetéről, ő ez esetben is nyitott volt és pozitív, megvizsgáljuk, hogy mik a törvényes lehetőségek és mi az, amit a városi tanács tudna befolyásolni. A törvényben van egy hivatkozás egy mellékletre, ami kimondja, hogy az adómentességet csak műemlék épületekre lehet kérni. A Magyar Ház sajnos nem műemlék épület, és lehetne ugyan kérni a műemlékké nyilvánítását, de ez egy hosszadalmas és bonyolult eljárás. A tárgyalások során arról beszéltünk, hogy a Magyar Ház és a Városháza között erősíteni kell az együttműködést, szó esett a közösségi terek közös használatáról, ami azt jelenti, hogy egyes tereket megnyitnánk Temesvár minden lakosa felé, ahol előadások, rendezvények szervezésére lenne lehetőség. A Magyar Ház felújítása kapcsán szóba hoztam a tragikus hirtelenséggel elhunyt Székely Gábor építész érdemeit is, aki a felújítási munkálatok vezetője volt. Felvetettem, hogy Székely Gábor megérdemelné a Temesvár díszpolgára címet.

– Köszönöm a beszélgetést!

Forrás: Nyugati Jelen

The post Napirenden voltak a magyar közösség projektjei és a Magyar Ház helyzete appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »