Nagy Britannia: a veszélyeztetett csoportokból még kétmillió embert be kell oltani

Nagy Britannia: a veszélyeztetett csoportokból még kétmillió embert be kell oltani

Meghaladta a 13 milliót Nagy-Britanniában azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát, de a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból csaknem kétmillió embert még be kell oltani – mondta szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján felidézte: a brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig, vagyis jövő hétfőig a koronavírus-járványtól leginkább veszélyeztetett csoportok mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa az oltásnak legalább az első dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este közzétett adatai szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 13 058 298-an kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 519 553-an részesültek.

Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt több mint 13,5 millió.

A brit miniszterelnök a szerda esti sajtótájékoztatón kiemelte:

Ez azonban azt is jelenti, hogy ezekből a csoportokból csaknem kétmillió embert még be kell oltani – mondta a kormányfő.

Boris Johnson kérte, hogy aki ebből a lakossági csoportból még nem részesült a vakcinában, jelentkezzen az erre kialakított online felületeken vagy telefonon.

A brit miniszterelnök ugyanezt kérte a szociális gondozószolgálatok azon tagjaitól is, akiket még szintén nem oltottak be.

A szociális ellátó hálózatokban dolgozókat a brit oltási menetrend szintén a leginkább veszélyeztetett elsőbbségi csoportokba sorolja. 

Hírdetés

Johnson hangsúlyozta:

Kijelentette:

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta:

A szerda este ismertetett legfrissebb adatok az új fertőződések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának folytatódó jelentős csökkenését mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint

a szerda este zárult egy hétben országszerte 113 336 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, 43 435-tel, 27,7 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Az elmúlt egy hétben 15 780 pácienst szállítottak kórházba a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt, 4609-cel, 22,6 százalékkal kevesebbet, mint a múlt szerdán véget ért egyheti időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a szerdán zárult egy hétben 5516 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy

a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 1932-vel, 25,9 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »