Naď szerint Szlovákiának van elég gyártókapacitása Ukrajna lőszerellátásának támogatására

Naď szerint Szlovákiának van elég gyártókapacitása Ukrajna lőszerellátásának támogatására

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter szerint Szlovákiának van kellő gyártókapacitása arra, hogy jelentősen hozzájáruljon Ukrajna lőszerellátásához.

A szlovák kormány nemrég úgy döntött, hogy 13 MiG-29-est, ezekhez való 2000 rakétát, valamint KUB közép hatótávolságú légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. A védelmi miniszter azonban már most további támogatásokról beszél.

Szlovákia 155 mm-es tüzérségi lőszer gyártásában vehet részt. Ez a legjobban fogyó lőszertípus Ukrajnában, naponta több ezer darab fogy el. Naď szavaiból kitűnik, hogy a termelés felfuttatásához beruházásokra van szükség, ezek egy része már folyamatban van (az adófizetők pénzéből – a szerk.), más részüket európai forrásokból lehetne megvalósítani. Így 5-szörösére lehetne növelni a havi lőszergyártás kapacitását. Konkrétan ez évi 150 ezer darabot jelent, ami a harcok jelenlegi intenzitása mellett nagyjából 20-25 napra lenne elég Ukrajnának. A jelenlegi gyártókapacitás tehát 30 ezer/év körül van.

Hírdetés

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az EU most épít ki kétmilliárd eurós keretet Ukrajna és saját lőszerkészletének feltöltésére, vagyis Naď és a szlovákiai fegyvergyárak szándékainak hátterében újabb üzleti lehetőséget kell látni (ez nem túlzás, a Máriatölgyesi fegyvergyár 50 százalékban állami tulajdonban van).

Ezen kívül Szlovákia példája is mutatja, hogy milyen gyorsan válik üzletté a háború, ami megnehezíti, hogy a politika a háború fenntartása helyett a harcok lezárása mellett érveljen.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »