Naď felajánlotta, hogy Szlovákia területén képezzék ki az ukrán katonákat

Naď felajánlotta, hogy Szlovákia területén képezzék ki az ukrán katonákat

Ma tárgyalnak nem hivatalos prágai találkozójukon az uniós tagállamok védelmi miniszterei arról, hogy az EU területén hozzanak létre kiképzési központot az ukrán katonák számára. Ukrajna négy uniós országgal szomszédos, ebből a korábbi hírek alapján három jöhet szóba: Szlovákia, Lengyelország és Románia. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter Prágában kijelentette, hogy Szlovákia kész otthont adni az ukrán kiképzőközpontnak.

Az uniós tagállamok ebben a kérdésben is megosztottak. Josep Borrell az EU külügyi főmegbízottja szerint már az is eredmény lesz, ha általános közös állásfoglalás születik a tárgyalások végén. Semmi kötelező érvényűt egyelőre nem akarnak erőltetni.

Hírdetés

A vonakodó országok között ott van például Luxemburg, amely nem a legjobb támogatási formának tartja a kiképzőközpont létrehozását, ami közös uniós missziót jelentene. Szkeptikusan nyilatkozott az osztrák védelmi miniszter is, aki szerint eleve kérdéses, hogy ilyen missziót az EU jogilag kivitelezhetne-e. (Megjegyezzük, Brüsszel számára az ilyen szabályok áthágása nem okoz gondot, hiszen elvileg fegyvervásárlásokat sem lehetne közös kasszából finanszírozni harmadik ország számára, mégis megteszik az úgynevezett “Békealapon” keresztül – a szerk.).

Jelenleg Nagy-Britanniában képeznek ki tömegesen ukrán katonákat, illetve készül egy ilyen program holland-német koprodukcióban is. A kiképzés fontossága abban áll, hogy Ukrajna legjobban kiképzett és felszerelt katonáit a keleti fronton elveszítette, naponta jóval több katonát veszít, mint amit pótolni tud (gyengébben kiképzett katonákkal!), így az élőerő hiányát a Nyugat így próbálja ellensúlyozni.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »