Hol a helye a V4-eknek az EP választáson?

Hol a helye a V4-eknek az EP választáson?

Mint ahogy az európai emberek többségének véleménye ma már lényegesen eltér az európai vezetőkétől a háborút, a genderkérdést és a migrációt illetően, ugyanúgy lehet, hogy az EP-választásokon a V4-ek két kormányát emiatt kellemetlen meglepetés érheti június 8-án.

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy Lengyelországban vagy Csehországban ezen a megmérettetésen ugyanazok a politikai erők fognak diadalmaskodni, mint a legutóbbi parlamenti választásokon, illetve Csehországban a köztársaságielnökin is. Feltételezhető, hogy az EU migrációs paktuma, genderőrülete, valamint az orosz-ukrán háború harctéri lezárásának követelése erősen meg fogja osztani ebben a két országban a szavazókat.

A cseh politikai vezetés ugyanis nagyon aktív az ukránok felfegyverkeztetésében, a háborús válságban egyértelműen a harctéri megoldás híve, ami nem biztos, hogy teljes mértékben elnyeri a cseh választópolgárok tetszését.

Migránskérdésben már óvatosabb duhaj a cseh kormány, síkra száll ugyanis a schengeni határok védelme mellett, és az illegális betolakodókkal szemben határozottabb fellépést kér az EU-tól, de azért nem követel. Viszont támogatta az EU migrációs és menekültügyi csomagját, amivel nem kis belpolitikai válságot okozott az országban.

A kötelező szolidaritási mechanizmust Andrej Babiš volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője csalásnak, a szuverenitás elvesztésének nevezte.

Genderügyben pedig a hivatalos cseh álláspontot egyértelműen tükrözi, hogy az Európa Tanács soros elnöksége idején a kormány levelet írt az Európai Unió 27 tagállamának, amelyben a magyar kormány transzfóbiájára figyelmeztetnek.

Nem csoda tehát, hogy a márciusi országos felmérés szerint Babišról a megkérdezettek 62 százaléka nyilatkozott kedvezően, öt százalékkal előzi meg a második helyen lévő Jiří Dienstbier szociáldemokrata emberi jogi minisztert. 

Oroszügyben Lengyelországban a helyzet változatlan! A lengyel emberek történelmi eredetű, oroszok ellen irányuló ellenszenve közismert.

Hírdetés

Megvolt már az előző lengyel kormány ideje alatt is, Donald Tusk centrista kormányának színrelépését követően sem csillapodott, inkább erősödött. Bár ki tudja, hogy a lengyel választók hogyan reagálnak majd arra a kijelentésre, miszerint nem kizárt az atomfegyverek telepítése az országba, ami célponttá tenné egész Lengyelországot. Az új lengyel kormány is visszautasítja az uniós menekültügyi paktumot, a csomag az EP-ben a lengyel képviselők szavazatai ellenére nyerte el a többséget. Viszont Tusk győzelme után a lengyel köztévéből is árad a genderideológia. Patryk Jaki, lengyel EP-képviselő szerint

a lengyel köztévé nevetségessé igyekszik tenni a hagyományos családot, kigúnyolják a katolikus egyházat, és helyette genderideológiát hirdet.

 „Ha a lengyelek többségét ebben a szellemben nevelik, akkor egy saját tulajdonságok nélküli hely leszünk a térképen, egy fénymásoló, amit senki sem tisztel. Könnyű célpont Putyin vagy utódai számára”- fejtette ki véleményét a képviselő. Lengyelország esetében nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legutóbbi parlamenti választásokat a jelenleg ellenzéki PIS nyerte meg, és csak azért nincs hatalmon, mert nem talált koalíciós partnert a kormányzáshoz. Nem esélytelenek Kaczynskiék, a Jog és Igazságosság (PiS) pártja az EP választásokon se.

Magyarországon és Szlovákiában a helyzet egész más. Orbánék 2010 óta minden országos választást nagy fölénnyel nyertek meg, valószínű nem lesz ez másképp az európai parlamenti választásokon sem.

Szlovákiában jobban zörgött a léc Ficoéknál, de a köztársaságielnöki választás újra megerősítette a jelenlegi kormánykoalíciót.

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia a magyar állásponttal egyetemben egyértelműen elutasítja az Európai Unió menekültügyi politikáját, és nem ért egyet az illegális bevándorlók kötelező újraelosztásával. A szavazók számára ez fontos üzenet ugyanúgy, mint az Ukrajnába irányuló fegyverszállítás mérséklése. Fico kormányfő szerint pedig a jelenlegi szlovák kormány megvéd a gendertől, és védeni fogja a családot, a gyerekeket is. Reméljük, hogy mandátumával a Magyar Szövetség is erősíteni fogja a konzervatív oldalt az EP-ben!

Mivel az európai parlamenti választások nem nemzeti, hanem elsősorban európai témákról szólnak, bizonyos mértékig várható a Brüsszellel erősen szimpatizáló politikai erők feltörése is.

Nem véletlen Szlovákiában a Progresszív Szlovákiának előre jelzett jó szereplés sem. A konzervatív erők migrációellenes, a háború békés megoldását követelő és a genderőrületet elutasító negatív kampánya akár kontraproduktív is lehet, erre vigyázni kell az EU lényeges értékeit hangsúlyozva.

Az azért nem biztos, hogy az Európai Parlament összetételében a választások után gyökeres változásokra kerül sor, de a jelenlegi háborús válsághelyzetért részben felelős európai kormányok miatt várható a konzervatív, békepárti, migránsellenes erők előretörése. A V4-ek tagállamaiból mandátumhoz jutó erők számszerűleg nem tudják ugyan megváltoztatni a világot, de befolyást gyakorolhatnak rá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »