Tour de Hongrie – Világsztárok és 12 magyar a rajtnál, változatos útvonal

Tour de Hongrie – Világsztárok és 12 magyar a rajtnál, változatos útvonal

Peter Sagan és Mark Cavendish révén az országúti kerékpársport elmúlt évtizedét meghatározó két világsztárral, valamint az előzetes rajtlista alapján 12 magyar bringással is találkozhatnak a szurkolók a szerdán kezdődő 45. Tour de Hongrie-n.

Az első alkalommal 1925-ben megrendezett, így idén 99 éves magyar körverseny mostani kiírásán a sprinterek, a dombos szakaszok kedvelői és a hegyimenők is megtalálhatják számításukat. Az első két etap mezőnyhajrával kecsegtet, a Tour de France-ra készülő sprinterek számára kiváló felkészülési lehetőséget teremt a hajdúszoboszlói és a kazincbarcikai befutó. A 2011-ben vb-aranyérmes brit Mark Cavendish – aki egész idényét annak rendeli alá, hogy a nyári francia körversenyen megszerezze pályafutása 35. etapsikerét, ezzel megelőzze a sportági legenda Eddy Merckxet – idénye eddig halovány, csupán a kolumbiai körversenyen tudott szakaszt nyerni, így a Tour de Hongrie mindenképp fontos állomás lesz számára. Magyarországon már járt, igaz, a Giro d’Italia kapcsán: két éve Balatonfüreden bizonyult a leggyorsabbnak, Zámolyon pedig buszmegállót neveztek el róla. A holland Dylan Groenewegen két éve Kazincbarcikán, tavaly Szentgotthárdon, a nyitóetapon tudott nyerni, ő is a mezőnyszakaszok esélyesei közé tartozik, rajtuk kívül is több remek sprinter lesz ott a karcagi rajtnál szerdán.

A negyedik szakasz kimenetele a legnehezebben megjósolható: a tempótól függően kibírhatják sprinterek, kedvezhet klasszikus-menőknek is, de akár egy gyorslábú hegyimenő is nyerhet Etyeken. Néhány éve tökéletes terep lett volna ez Peter Sagan számára, ám a háromszoros világbajnok World Tour-szinten már nem versenyez, hegyikerékpárban szeretne kvótát szerezni a párizsi olimpiára, az erre történő felkészülés részeként áll rajthoz. Jelenléte azzal együtt is sok nézőt szólíthat az utak mellé, hogy nagy eredményre már nem lehet számítani a kerékpársport legszínesebb egyéniségei közé tartozó, az év első hónapjaiban két szívműtéten átesett szlovák kiválóságtól.

A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés, ez pontosan annyi, mint amekkora a Föld 20. legmagasabb hegye, a nepáli Ngadi Chuli. A szintemelkedés jelentős részét a két hegyi befutós etap, a Kékestetőn záruló harmadik és a Pécsett végződő zárószakasz adja. Az etyeki befutót is figyelembe véve biztos, hogy sokoldalú kerékpáros lesz az idei Tour de Hongrie végső győztese, nem ígérkezik könnyűnek a címvédő svájci Marc Hirschi dolga.

Az előzetes rajtlista alapján 12 magyar kerékpárosért szoríthatnak a hazai szurkolók: Fetter Erik (Polti-Kometa), Karl Ádám, Rózsa Balázs, Istlstekker Zsolt, Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Valent Márk (MBH BANK Colpack Ballan Csb), illetve Dina Márton, Pápai Ádám, Peák Barnabás, Szijártó Zétény, Feldhoffer Bálint, Filutás Viktor (magyar válogatott) harcol majd a legjobb magyar bringást megillető fehér trikóért. Peák 2017-ben, Dina 2019-ben lett második összetettben, utóbbitól az emelkedős etapokon várható jó eredmény, Fetternek az etyeki szakasz feküdhet, Karl Ádám pedig a sprintekben próbálhat meg előkelő helyezést bezsebelni.

Hírdetés

A többi megkülönböztető mez is a magyar körversenyen már megszokott lesz: a sárga az összetett éllovasát, a piros a hegyi pontverseny vezetőjét, míg a zöld a sprinterek pontversenyének első helyezettjét illeti meg.

Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti, akárcsak a ma (kedden) 16.45-kor kezdődő csapatbemutatót.

A 45. Tour de Hongrie programja: május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 166 km (szintemelkedés: 340 m) május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km (1023 m) május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető, 183 km (2716 m) május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest-Etyek, 167 km (1451 m) május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km (2341 m) Össztáv: 851 km (összesített szintemelkedés: 7871 m)

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta: 2015: Tom Thill (luxemburgi) 2016: Mihkel Räim (észt) 2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai) 2018: Manuel Belletti (olasz) 2019: Krists Neilands (lett) 2020: VALTER ATTILA 2021: Damien Howson (ausztrál) 2022: Edward Dunbar (ír) 2023: Marc Hirschi (svájci)

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »