Műtétje óta először állt nyilvánosság elé Ferenc pápa

Műtétje óta először állt nyilvánosság elé Ferenc pápa

A római Gemelli-klinika egyik erkélyén mondta el a hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot Ferenc pápa, aki első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt, mióta július 4-én bélfali sérv miatt megműtötték. 

A Vatican News azt írja, hogy Ferenc pápa a 10. emeleti kórházi szobája erkélyéről tartotta meg az imádságot több száz ember előtt, akik összegyűltek a római klinika előtti téren – írja az MTI.

A hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádság keretében arra kérte a híveket, hogy imájukat ajánlják az ápolásra szoruló betegeknek.

Ferenc pápa köszönetet mondott, amiért világszerte fohászkodtak mielőbbi felépüléséért, 

hiszen támogatásukból erőt meríthetett.

A mintegy tízperces beszédét egy előre elkészített szövegből olvasta fel, de több alkalommal is rögtönzött megjegyzéseket fűzött hozzá. Időnként úgy tűnt, kissé nehezen vesz levegőt és reszelőssé vált hangja. Hírügynökségek ezzel összefüggésben felidézték, hogy még fiatalkorában el kellett távolítani tüdejének egy részét.

Köszönetet mondott a római klinika dolgozóinak is a szakszerű ellátásért, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a gondoskodásra szoruló betegekért.

Hírdetés

Bírálta az egyházi fenntartású kórházak azon menedzsereit, akiknek – mint fogalmazott – gazdasági nehézségek esetén első gondolatuk bezárni az egészségügyi intézményeket.

„Az egyházi elhivatottság nem a pénzről, hanem a szolgálatról szól, és ez mindig ingyen van”

– szögezte le a pápa, akit a Gemmelli kórházban kezelt több gyerek vett körül.

A katolikus egyházfő egyben sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak Haitin, ahol szerdán merénylet áldozata lett Jovenel Moise elnök.

Az erkély alatt összegyűlt, nemzeti zászlókat lengető tömeg éljenzéssel fogadta Ferenc pápát, és azt skandálta: „Viva il Papa!” (Éljen soká a pápa!). Orvosok és páciensek a szomszédos erkélyeken hallgatták a pápa beszédét.

„Nagyszerű volt ismét látni a pápát… hangja egy kissé remegett, de a pápa mindig is a pápa lesz, és mi itt akartunk lenni” – jelentette ki Massimiliano atya olasz pap, a résztvevők egyike.

A Vatikán nem tett közzé egészségügyi jelentést vasárnap, de az előző nap arról számolt be, hogy

Ferenc pápa állapota javul, lassanként visszatér teendőihez.

Kezelőorvosai eredetileg egyhetes kórházi ápolást írtak elő, de egyelőre nincsenek értesülések arról, hogy mikor hagyhatja el a klinikát.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »