Mutatjuk a friss intézkedéseket: gyakorlatilag leáll az ország!

Mutatjuk a friss intézkedéseket: gyakorlatilag leáll az ország!

Este hét után tartott sajtótájékoztatót Marek Krajčí, egészségügyi miniszter, J§n Mikas, országos tisztifőorvos és a kormánykoalíció néhány tagja.

Ahogy azt korábban megírtuk, fekete nap lett a járványügyi statisztikák szempontjából december 31-e. Abszolút rekordok születtek, az antigén-tesztek eredményét is számolva bőven tízezer felett volt az új fertőzöttek száma, gekeben a hétnapos incidencia (38 ezer körül) és a kórházi ápolásra szorulók száma is egyre nő, holnapra valószínűleg meghaladja a háromezret.  

A kormányfő, ahogy azt korábban megírtuk, valóban nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Az általa küldött videóüzenet ismertetőjét a mellékelt cikkben találják.

Marek Krajčí azzal kezdte a tájékoztatót, hogy bejelentette, a valóban súlyos helyzetre való tekintettel a kormány nagy egyetértésben fogadta el a járványügyi konzílium által javasolt szigorításokat.

Szlovákia az átlagos fertőzésszám alapján bőven a fekete mezőben van a járványszemafor alapján, mondta el a miniszter, hozzátéve, PCR-tesztek esetén már most 25% felett van a pozitív minták aránya, az antigén-teszteknél pedig a 10%-hoz közelít.

Nagyon rosszak a kilátások az egészségügyi ellátásban is, 3000-3600 ember kerülhet kórházba január közepére, a lélgeztetőgépre szorulók száma folyamatosan nőni fog. A tárcavezető szinte az összes járványügyi statisztikát ismertette, megdöbbentő volt látni az áldozatok korfáját, mennyire erősen érinti az idősöket a járvány.

A buborékokat nem szükséges azonnal felfüggeszteni. Ha épp kiránduláson vannak, nem kell azonnal hazaindulniuk, a további látogatás viszont már tilos.

Hírdetés

A rendelkezések holnap reggel öt órától lépnek életbe!

— Mindennemű családlátogatás tilos lesz, bezárnak a síközpontok, a hotelek nem fogadhatnak új vendégeket.

— Bezárnak a templomok is.

— Az ételkiadó egységek ezentúl csak elvitelre szolgálhatnak ki. 

— Természetlátogatás csak az adott járáson belül.

— Kötelező home office, gyakorlatilag mindenkinek. Néhány kivételek lesz csak!

— Bankba, autószervízbe, benzinkútra és hasonló helyekre továbbra is lehet menni.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter a munkahelyek megvédésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, minden nap számít, ezért kénytelenek voltak már ma dönteni. Minden egyes elvesztegetett nap plusz két nap lezárást jelent – fogalmazott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »