Mozgalmas hétvége Szörcsén

Mozgalmas hétvége Szörcsén

A megszokottól eltérő volt a hétvége Szörcsén: második alkalommal zajlottak a Hagyományőrző Családi Napok. Az eseményt az Egyenlő Esélyekért Egyesület és a Szörcsei Református Egyházközség szervezte meg. A program színes volt, kulturális események, vetélkedők, hagyományőrzők bemutatkozása, főzőverseny színesítette a pénteki és szombati napot. A rendezvényt a helybéliek mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, társegyesület a magyarországi Kaszián Egyesület.

Bíró Erika szörcsei parókus lelkész érdeklődésünkre elmondta: míg korábban a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezte a hasonló eseményeket – ezek az őszi hálaadó napok keretében zajlottak –, 2019-ben első alkalommal a Kiss Erika vezette Egyenlő Esélyekért Egyesület is csatlakozott a szervezéshez, az anyagi támogatásért is ők pályáztak. Addig „saját zsebre” hozták tető alá az eseményeket. 2020 és 21-ben a COVID-járvány miatt nem szervezkedhettek, de idén a jó együttműködés eredményeként újból megvalósulhatott a családok ünnepe – tudtuk meg Bíró Erikától.

Az események pénteken kezdődtek, a kultúrotthonban a Hargita Nemzeti Népi Együttes lépett színpadra Leng a lélek, zeng a szó című produkciójával – az előadás a közönség nagy tetszését, vastapsát érdemelte ki.

Hírdetés

Szombaton az imaterem előtti téren gyűltek össze. Nyitányként Bacsó István székelytamásfalvi lelkipásztor mondott áldást, majd kezdődött a szórakozás. A főzőverseny kiemelt esemény volt, hét csapat nevezett a megmérettetésre. A sorrend megállapításában nem volt könnyű dolga a Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból álló zsűrinek. Végül minden csapat értékes ajándékot kapott, de legjobbnak a Szörcsei Kátésok szakács együttese bizonyult, ők nyerték el a különdíjat is – Benedek Józseftől, a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend képviselőjétől meghívást kaptak a csabai Kolbásztöltő fesztiválra.

Nagy sikert aratott a Bálványos Fiai Hagyományőrző Egyesület csapatának íjászbemutatója, ők gyermekfoglalkozásokkal is szórakoztatták a kicsiket. Rendkívüli fellépéssel örvendeztette meg a népes nézősereget a Recsenyédi testvérek alkotta Sasíjász Hagyományőrző Egyesület. A Kassai lovasíjász iskola szellemében mutattak be gyalogos és lovas produkciót. A hagyományőrző számok sorában a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend „harcosai” korhű páncélzatban és fegyverzettel vezették be a közönséget a középkor világába, majd az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület lovasai lélegzetállító, egyáltalán nem veszélytelen előadással léptek fel.

Az események sorát a tombolahúzás zárta, több mint 170 díjat sorsoltak ki, a fődíjat, a hathetes kismalacot a kézdivásárhelyi Orbán László nyerte – számolt be az eseményekről Bíró Erika lelkipásztor.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »