Májustól már csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha fáj a fogunk?

Májustól már csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha fáj a fogunk?

Alig néhány napja jelentette be az egészségügyi minisztérium, hogy május 1-től megszűnnek a fogászati kedvezmények. Ezt azok tudják igénybe venni, akik minden évben elmennek preventív vizsgálatra. Az egészségbiztosítók pedig térítik az adott fogkezelés árának adekvát részét. A betegek meg érezhetik a törődést, jobban mondva megtapasztalhatják, hogy a havonta befizetett egészségbiztosításukért cserébe legalább valamit kapnak is. Ennek napokon belül vége. 

Hogy milyen következményei lesznek tárca döntésének, nem nehéz megjósolni. Még ritkábban megyünk el fogorvoshoz, mert nem akarunk kisebb vagyonokat a rendelőben hagyni. Meg aztán sok kezelés még mindig fájdalommal jár… A kezeletlen szuvas fog viszont kész kínszenvedéssel is járhat.

Megmondom őszintén, csak akkor megyek fogorvoshoz, ha ég a ház, ha már elviselhetetlenül fáj a fogam, meséli egy olvasónk. Rögtön hozzáteszi, gyermekének lyukas fogát nemrég tömték be, és kis híján elájult, mikor 100 eurót fizetett érte.

Ez már akkora pénzösszeg, amit nem minden esetben tud nélkülözni a család.

Egy másik megkérdezett eddig becsületesen eljárt a preventív vizsgálatokra. Éppen azért, hogy igénybe vehesse a kedvezményeket. Ha ettől nem is maradt sokkal több a zsebében, mégis érezhető volt a különbség aközött, amennyit ő fizetett, azokhoz képest, akik a rendszeres szűrést hanyagolták és csak fájós foggal keresték fel az orvost. Elmondása szerint ők a többszörösét perkálták le a fogorvosnál.

Égnek a telefonvonalak, „pittyog” a messenger

Szlovákia lakosságának fogazata katasztrofális állapotban van, különös tekintettel a gyermekekére, aminek egész biztosan nem tesz jót a mostani döntés. A helyzet jelen pillanatban az, hogy nagyon sok fogorvos rendelőjét össztűz alá vették a betegek. Hirtelen mindenkinek fontosak lettek a fogai. Néhány nap alatt viszont szegény fogorvosok sem tudnak csodát tenni. Túl gyorsan jött a bejelentés a kedvezmények megszüntetéséről, nem lehetett rákészülni a helyzetre.

Sólya Gábor, a párkányi rendelőintézet fogorvosa rengeteg elfoglaltsága ellenére szakított időt egy kis beszélgetésre. Elmondta, a kedvezmények eltörlése miatt nem tapasztalt különösebben megnövekedett érdeklődést a fogorvosi beavatkozások iránt. Hozzáfűzte, aki április végéig benyújtja kérelmét a biztosítókhoz, annak még jár a kedvezmény.

Hírdetés

Az a meglátásom, hogy a kedvezmények eltörlése a prevenciós vizsgálatokra negatív hatással lesz, hiszen csak az kaphatott vissza bizonyos összeget a kezelések árából, aki évente elment átvizsgáltatni a fogsorát. Most ez a motiváció megszűnik.

A másik szempontból viszont nekünk kicsit kevesebb papírmunkát jelent majd” – fogalmazott Sólya doktor. 

A Losoncon rendelő Kristian Gejza fogorvosnál már reggel 7 óra előtt tele volt a váróterem. Mint elmondta, április utolsó napjaiban őt is megrohamozták az emberek.

A páciensek telefonon és messengeren próbáltak mielőbbi időponthoz jutni, hogy még beleférjenek a kedvezményes fogkezelésbe, de olyan nagy volt a roham, hogy már csak júliusi időpontokra tudtuk berendelni az embereket”

– mondta a doktor úr.

Hozzátette azt is, elhamarkodottnak tartja a minisztérium döntését, mivel így biztosra vehető, hogy az emberek hanyagolni fogják a fogorvost, és nem fektetnek hangsúlyt  a megelőzésre. Az is elriasztó tényező lehet, hogy májustól a legtöbb rendelőben áremelés várható, pedig a fogorvosi kezelések eddig sem voltak olcsók.

A kedvezmények eltörlése miatt a páciensek ismét a kezelés teljes árát fogják fizetni, amelyek a következő hónapokban emelkedni fognak.

Mivel az utóbbi négy évben nem változtattam az árakon, ezért idén már muszáj emelnem, hiszen mindennek megy fel az ára. Viszont a drágulás mértékéről még nem tudok pontos információval szolgálni” – fűzte hozzá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »