Új fejezet Sikabony településrész közösségi életében

Új fejezet Sikabony településrész közösségi életében

A Sikabonyi estek című programsorozatot indító eseményen, április 25-én leplezték le a településrész közösségi házának új névtábláját, amelytől kezdve a közösségi tér új neve Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház lett.

Az önkormányzati ülésen korábban megszavazott határozat értelmében ugyanis Sikabonyi Gálffy Ignác 1848-as honvédtiszt nevét viselheti az ősi település közösségi háza. Az ünnepi eseményen a Sikabony történetét bemutató kiállítást is megtekinthették az érdeklődők, a két főszervezőnek, a Sikabony Polgári Társulásnak, valamint a Biró Márton Polgári Társulásnak köszönhetően.

A Sikabony Polgári Társulás, a városrész legaktívabb közössége, két éve ünnepelte tízéves jubileumát, amely közösség 2012 óta évről évre bizonyítja, hogy a közösségben végzett munkának valóban van gyümölcse, és hogy a sikabonyiak összetartó, hűséges lakosai a városrésznek.

A 2010-ben alapított Biró Márton Polgári Társulás fő célja Dunaszerdahely város és a régió történelmének, múltjának a feltárása és kutatása. A társulás neve az elmúlt évtizedben egybeforrt Dunaszerdahely város helytörténeti kutatásával, annak támogatásával, illetve a várostörténet megismertetésével és a tanulóifjúság számára indított lokálpatrióta programokkal.

Hájos Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, mindig örömmel látja, ha épül a város az erős közösségek által.

„Nem csupán fizikai értelemben, infrastuktúrában, beruházások által bővül, modernizálódik, megy előre Dunaszerdahely, hanem az összetartó közösségek által is. Egyik ilyen erős közösség a Sikabony Polgári Társulás is, melynek tagjai több mint egy évtizede dolgoznak együtt” – fogalmazott a polgármester.

Örömét fejezte ki, hogy a sikabonyi közösség keresett egy olyan helyet, ahol a tevékenységét ki tudja fejteni, és a sikabonyi közösségi ház lett az a hely, ahol teret tudtak maguknak biztosítani, és szervezik azóta is az egész közösség számára a rendezvényeket. „Nagy érték, hogy fontosnak tartják azt, hogy együtt legyenek, és közösségük által is erősödik a városunk – tette hozzá.

A köszöntők sorát Puha György alpolgármester folytatta, aki egyben Sikabony városrész képviselője is. Mint azt kifejtette, tisztelet és megbecsülés illeti a Sikabony Polgári Társulás munkáját, mivel nemcsak egy névadót szerveztek, hanem összekötötték azt a városi Szent György-napokkal és annak keretében egy képkiállítással. A jövőben a város alapiskoláiban is meg szeretnék majd mutatni a gyerekeknek a Sikabony történetébe bepillantást engedő tárlatot.

Hírdetés

A tizenkét évvel ezelőtt felújított közösségi ház rendbetétele fontos mérföldkő volt a településrész életében, csakúgy, mint a Sikabony Polgári Társulás megalapítása, mely inkubátorként használta az épületet a kulturális-közösségi élet elindítására.

Gálffy Balázs, a Sikabonyi Gálffy család képviselője ismertette Sikabonyi Gálffy Ignác 1848-as honvédtiszt rövid életrajzát. A jelenlévők megtudhatták, hogy az 1828-ban ősi sikabonyi nemesi családban született Gálffy Ignác 1848 végén két testvérével együtt jelentkezett a honvédek közé, és előbb a Pozsony megyei önkéntes nemzetőrszázadban volt közvitéz, majd részt vett a Jellasics elleni harcokban is. Később az 1. Pest megyei önkéntes nemzetőrzászlóaljban, illetve a 66. honvédzászlóalj VII. hadtestében harcolt a szabadságharcban honvédhadnagyként, egészen a világosi fegyverletételig.

A Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház új névtábláját Hájos Zoltán polgármester, Puha György alpolgármester és Simon Ferenc, a Sikabony Polgári Társulás tiszteletbeli elnöke leplezte le. A névtáblát és a közösségi házat Bozay Krisztián római katolikus esperes és Görözdi Zsolt református tiszteletes áldotta meg.

A tábla leleplezését követően ismét a Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház nagytermében folytatódott a program, ezúttal a képkiállítás megnyitójával.

Fodor Mihály, a Sikabony Polgári Társulás elnöke elmondta, a társulás mindenkori célja, hogy még jobban megismerjék Sikabony múltját, s így jobban megértsék a település mindennapjait. Elindítják a Sikabonyi estek című programokat, ahol előadásokkal, beszélgetésekkel várják majd azokat, akik kíváncsiak Sikabony múltjára és jelenére.

Nagy Attila, a Biró Márton Polgári Társulás elnöke a szabadságharcos hősről beszélt: „Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház. Ez a neve mától az épületnek.

– tette hozzá Nagy Attila, majd elmondta, a képkiállítás célja, hogy felvillantson néhány pillanatképet abból az ezredéves múltból, amire Sikabonyban is emlékezni kell. Emellett a bemutatott anyagot újabb publikációkban is meg kívánják majd jelentetni, zárta a beszédek sorát a Biró Márton Polgári Társulás elnöke.

Az első Sikabonyi est műsorát pedig Bíró Emese és Bíró Eszter, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulójának éneke, a Szabó Gyula Alapiskola felső tagozatos tanulóinak kórusa (felkészítőjük Lukovics Mária), valamint az iskola tanulójának, a kilencedikes Nagy Lilinek a szavalata (felkészítője Kiss Éva) tette még ünnepélyesebbé.

(NT/dunaszerdahelyi.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »